Nieuws

Twitter stopt gratis API-toegang vanaf 9 februari

Twitter Blue
Ontwikkelaars, wetenschappers en andere nieuwsgierige gebruikers verliezen op 9 februari toegang tot de gratis Twitter API.

Twitter kondigt de wijziging aan via zijn Twitter Support-account. Specifiek gaat het om toegang tot versie 1.1 en 2 van de Twitter-API. Het platform zegt dat de API’s blijven bestaan maar zet deze wel achter een betaalmuur. Hoeveel geïnteresseerden straks maandelijks moeten betalen om gegevens via de API uit te wisselen, is niet bekend. Momenteel kost het goedkoopste ‘API-abonnement’ $149 per maand – dit loopt op tot $2.500, afhankelijk van je noden. Het nieuwe Basic-abonnement neemt, dat is alvast de verwachting, plaats onder die maandelijkse tarieven.

API-toegang op Twitter

Twitter laat voorlopig ook informatie over de functies van de basic API weg. Voorheen kon de gratis API worden gebruikt om eigen Twitter-clients – weliswaar met beperkte gebruikersaantallen – op te bouwen. Daarnaast gebruikten wetenschappers, journalisten en studenten de API om grote hoeveelheden tweets snel te kunnen doorzoeken. Verschillende ontwikkelaars verzorgden verder de opkomst van handige tweet-bots. Zo kan je met de Thread Unroll-bot snel kopieën van een belangrijke Twitter-draadjes het internet op slingeren.

Handig, maar daar komt nu dus mogelijk een einde aan. Zulke bots worden immers ontwikkeld door vrijwilligers, die er ook nog eens geen droog brood mee verdienen. Betalen voor zo’n bot – tenzij het echt hun levenswerk is – ligt daarmee niet voor handen. Voor wetenschappers en journalisten is zo’n abonnement wel meer het overwegen waard, al is het voor onafhankelijke journalisten mogelijk nog te prijzig.

Inkomsten via abonnementen

Musk heeft de API-toegang de voorbije weken al flink uitgekleed. Clients van derde partijen worden nu officieel van de API geweerd en dat gebeurt dus nu ook met bots en andere geïnteresseerden. De topman zorgt ervoor dat de laatstgenoemden toegang kunnen krijgen tot de API, maar dan wel aan een vast maandelijks tarief. Chief Twitt hoopt met het introduceren van deze abonnementen de misgelopen advertentie-inkomsten deels te compenseren.

Eenzelfde ontwikkeling zien we met het Blue-abonnement voor Twitter. Daarmee kan je voortaan je bestaan op Twitter laten verifiëren met een blauw vinkje, zie je 50 procent minder advertenties, kun je makkelijker bookmarklijsten op Twitter aanmaken en mag je eindelijk je tweets bewerken. Voor dit abonnement betaal je in de VS 8 of 11 dollar per maand. Het hogere tarief betaal je enkel als je Blue via Android of iOS afsluit. In België of Nederland is Blue niet beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business