Nieuws

Let op: laat Chinese OnePlus 11’s links liggen

OnePlus 11
Soms kun je via sites als AliExpress goedkope OnePlus-toestellen op de kop tikken. Kom je de OnePlus 11 daar tegen, sla 'm dan over: de toestellen zijn regio-gebonden.

Vanaf 26 februari is de OnePlus 11 in België te koop. Wil je voor de lancering in onze contreien aan de high-endtelefoon komen, dan lijken webshops als AliExpress daarvoor de ideale route. OnePlus bracht het toestel in januari uit in China; zodoende is hij via Chinese handelaren al volop verkrijgbaar. Vaak koop je het toestel via die route ook nog eens tegen een zachter prijsje dan in Europa.

Een ideale combideal, zou je denken. Volgens GSMArena kan daar het een en ander op afgedongen worden.

Regio-lock op OnePlus 11

OnePlus plaatste namelijk een regio-lock op de smartphone. Dat meldt een vermeende koper van een Chinese OnePlus 11 op het Russische 4PDA-forum. Twee weken nadat het toestel in gebruik was genomen, verscheen een melding dat de telefoniefunctionaliteit beperkt was. “Je gebruikt een toestel aangepast voor een specifieke regio. De telefoniefuncties zijn beperkt in jouw regio. Neem contact op met de klantenservice voor ondersteuning”, schrijft OnePlus in de melding die met de regio-lock te maken heeft.

Regio-lock voor internationale markten

De community van 4PDA wist via de MMC-configuratiebestanden de exacte impact van deze regio-lock te achterhalen. Volgens de forumgebruikers treft de beperking vrijwel elk land waar OnePlus ook de internationale versie van de 11 verkoopt. Het is duidelijk dat de OPPO-dochter liever niet wil dat Chinese toestellen in andere landen worden gebruikt. De toestellen draaien immers andere, Chinese, software, met andere apps, die niet per se zijn ingericht op onze privacywetgeving.

Daarnaast zien we regelmatig verschillen in mobiele frequentiebanden van Chinese en Europese toestellen. Een smartphone die perfect werkt op Chinese 4G- en 5G-netwerken, kan hierdoor geen of nauwelijks bereik in Europa hebben. Niettemin omdat Chinese modellen vaak softwarebestanden missen om efficiënt te werken op Europese mobiele netwerken. Ze worden er immers niet voor getest.

Met een 16-cijferige code kan de regiovergrendeling van de OnePlus 11 worden uitgeschakeld. Die zou je in principe bij de OnePlus-klantenservice kunnen verkrijgen. De vraag is echter of zij werkelijk zulke codes willen en kunnen uitgeven: de regio-lock is met een reden aangebracht. Als iedereen ze dan met een code omzeilt, heeft dat geen of alvast weinig nut. Pas dus zeker voor een Chinese OnePlus 11, en koop het toestel via erkende (Belgische) winkels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business