Nieuws

Ikea lanceert slimme Vindstyrka-luchtkwaliteitssensor

IKEA Vindstyrka luchtkwaliteitssensor
Ook IKEA biedt straks een eigen ‘weerstation’ voor in huis aan, de Vindstyrka. Het apparaatje meet de luchtkwaliteit in huis en werkt met andere slimme (IKEA-)apparatuur.

IKEA benadrukt in zijn persbericht het belang van een gezond binnenklimaat. Een klimaat waar we ons volgens de Zweedse fabrikant maar al te vaak niet van bewust zijn. Volgens een berekening van de WHO (World Health Organisation) ademt 9 op de 10 mensen vervuilde lucht in, ook binnenshuis. Exacte cijfers over luchtvervuiling binnenshuis worden niet gegeven, maar het is duidelijk dat we er ons vaak niet van bewust zijn. IKEA’s Vindstyrka-luchtkwaliteitssensor moet je daarbij helpen.

Metingen luchtkwaliteit

Met de Vindstyrka kan je het fijnstof- en vervuilingsniveau van de lucht binnenshuis meten. De sensor werkt verder als weerstation voor binnenshuis, en meet de luchtvochtigheid en temperatuur. Bij het meten van fijnstof onderscheidt de sensor deeltjes van 0,1 tot 2,5 micron (PM2.5). Ook maakt de sensor melding van zogenoemde tvoc (total volatile organic compound)-gassen. Die metriek wordt steeds in mg/m3 weergeven, waarbij waarden van onder de 0,3 mg/m3 als zeer goede luchtkwaliteit gezien worden.

Koppeling via Home-ecosysteem

Wat de IKEA-luchtkwaliteitssensor uniek maakt, is niet dat hij deze metingen uit kan voeren. Daar zijn namelijk al allerhande (professionele) meters voor verkrijgbaar. Het unieke aspect van deze sensor is zijn verweving in het IKEA Home-ecosysteem. Je kan de sensor namelijk verbinden met andere IKEA-producten via de Dirigera-hub. Zodoende kan je de data van de sensor via de Home-app uitlezen én gebruiken om automatiseringspatronen aan te maken.

IKEA-klanten die eerder een Starkvind-luchtreiniger aanschaften, kunnen de data gebruiken om hun luchtreiniger automatisch in te schakelen boven een bepaald kwaliteitsplafond. Ook als je van huis bent, wordt er zo gelet op de luchtkwaliteit in huis. Andere producten gekoppeld aan je Dirigera-hub kunnen ook aan de slag met de data: het is dus zeker niet beperkt tot het IKEA Home-ecosysteem.

Beschikbaarheid IKEA Vindstyrka

IKEA meldt dat de Vindstyrka vanaf april 2023 wereldwijd beschikbaar is. Hoeveel geld je er straks voor mag neertikken in België, is nog niet bekend. Het product staat nog niet in de webwinkel van de Zweedse meubelgigant.

Als je alle functies van de slimme luchtkwaliteitssensor wil gebruiken, reken je daar voor het gemak nog 59,95 euro bij; de kost van de Dirigera-hub voor het Home-platform. De hub kan je ook meteen gebruiken voor andere Zigbee en Matter-apparatuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business