Nieuws

‘Lichtere versie Microsoft Teams op komst’

Microsoft Teams
Microsoft heeft Teams vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd om op processor- en accugebruik te besparen. Het ontwerp van Teams blijft gelijk aan zijn voorganger.

Volgens bronnen bekend met de softwarecycli bij Microsoft, heeft het bedrijf Teams flink onder handen genomen. Dat meldt The Verge. Hierbij lag steeds de focus op het verlagen van het stroom- en cpu-gebruik van Teams. Een belangrijk gegeven, aangezien veel Teams-gebruikers de applicatie de hele dag open laten staan om met collega’s te communiceren.

De grootste efficiëntiewinst wordt geboekt met de overstap naar Webview2 vanaf de Electron-technologie. Webview2 wordt onder meer gebruikt voor de Microsoft Edge-browser.

Microsoft stapt bovendien over op de efficiëntere React-library voor Javascript. Eerder gebruikte het bedrijf nog de Angular-library. Microsoft gebruikt de React-library om de UI van de app te verbeteren. Welke aanpassingen we mogen verwachten en wanneer Microsoft de nieuwe UI-elementen uitrolt, is niet bekend.

Meer dan alleen efficiëntiewinsten

Geheel nieuw zijn deze technieken voor Microsoft niet. Een deel van de wijzigingen voerde Microsoft in een eerder stadium al door in de consumentenversie van Teams. Later dit jaar worden de verbeteringen dus ook toegepast op de variant voor bedrijven. Verbeteringen die moeten leiden tot een 50 procent reductie in RAM-gebruik. Over exacte efficiëntieslagen in cpu- en stroomverbruik wordt niet gesproken. Die cijfers zijn uiteraard ook grotendeels afhankelijk van hoe men Teams gebruikt.

De nieuwe Teams-architectuur leidt daarnaast niet enkel tot efficiëntiewinsten. Rish Tandom, ex-lead voor de ontwikkeling van Microsoft Teams, schreef in 2021 dat de nieuwe architectuur noodzakelijk is voor toekomstige verbeteringen aan de app. Zo maakt Webview2 het mogelijk meerdere accounts toe te voegen aan Teams en moet de app zich ‘beter kunnen aanpassen aan onze werkomstandigheden’. Wanneer we die functies mogen verwachten, is niet bekend. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat ze in de eerste release van de nieuwe Teams aanwezig zullen zijn.

Preview-versie verschijnt in maart

Volgens The Verge verschijnt eind maart een previewversie van de lichtere versie van Teams. Bedrijven kunnen de nieuwe Teams-versie beginnen testen, maar mogen voorlopig ook nog op de huidige versie blijven hangen. Pas op een later moment rolt Microsoft een stabiele versie uit van de nieuwe Teams-applicatie. Wanneer dit gebeurt is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business