Nieuws

Russische hackers maken Oekraïense drones onbruikbaar

Oekraïense drones onbruikbaar
Het schijnt Russische staatshackers te zijn gelukt Oekraïense drones uit te schakelen. Hiervoor werd toegang verkregen tot de systemen van de (Turkse) dronefabrikant.

De aanval op de Turkse dronefabrikant werd achterhaald door Googles cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant. Volgens dat bedrijf zijn de onbemande drones van het Oekraïense leger hierdoor onbruikbaar. Om welke drones het specifiek gaat en welke fabrikant is aangevallen, laat Google in het midden. Geweten is dat Oekraïne drones van het Turkse Baykar, onder meer de Bayraktar TB2, gebruikt om aanvallen op Russische doelwitten uit te voeren.

Communicatiesystemen aangevallen

Die drones staan door de cyberaanval op het Turkse bedrijf nu mogelijk aan de grond. Onbekend is of er gewerkt wordt aan een oplossing, of dat de drones nu simpelweg ‘onvoldoende betrouwbaar’ worden geacht om in te zetten in de oorlog. Naast de aanval op de dronefabrikant, zouden de Russische staatshackers ook communicatiesystemen van het Oekraïense leger hebben aangevallen. Wat de gevolgen van die aanvallen is op de legeroperatie in Oekraïne, is niet bekend.

Oekraïne wordt niet alleen fysiek geraakt door de oorlog, maar heeft ook regelmatig digitale klappen te verwerken. Elon Musk droeg onlangs bij aan zo’n digitale terugslag. SpaceX kondigde namelijk aan dat het Oekraïense leger via de SpaceX-satellieten geen drones mag besturen. Communicatie via het satellietnetwerk blijft wel toegestaan – Musk leverde hiervoor in december nog 100 van zijn Starlink-ontvangers aan het land. Die ontvangers zijn nodig om data via de satellieten uit te wisselen.

Russische inlichtingendienst GROe

Mandiant concludeert dat de aanvallen werden uitgevoerd door hackersgroepering FrozenzBarents. Die groepering zou de aanval op het Turkse bedrijf hebben uitgevoerd in opdracht van de Russische inlichtingendienst GROe. Diezelfde groep zou ook achter de zogenaamde NotPetya-malware zitten.

Die malware trof in 2017 onder meer Oekraïense bedrijven, maar werd uiteindelijk ook ingezet bij aanvallen in het buitenland. Zo werd onder meer het Rotterdams Havenbedrijf geraakt door zulke malware: twee containerterminals waren korte tijd buiten bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business