Google voegt valdetectie toe aan Pixel Watch

Pixel Watch valdetectie
Vrijwel alle moderne Wear OS-smartwatches bieden valdetectie aan. Googles Pixel Watch moest het tot op heden zonder stellen. Met een recente update is valdetectie eindelijk toegevoegd.

Valdetectie is een onmisbare functie voor de sporters onder ons. Zo’n functie kan letterlijk een lifesaver zijn als je bent gevallen tijdens het fietsen of klimmen, maar zelf niet in staat bent vrienden, familie of hulpdiensten te bereiken. Zodra smartwatches met valdetectie herkennen dat je gevallen bent, bellen ze direct een opgegeven contact of de hulpdiensten om het voorval door te geven. Googles Pixel Watch biedt de functie voortaan ook aan via de Persoonlijke veiligheid-app op het horloge, of de Google Pixel Watch-app op je telefoon.

Valdetectie op de Pixel Watch

Qua werking is de valdetectie-functie vrijwel gelijk aan dat op horloges als de Apple Watch. Van zodra de Pixel Watch detecteert dat je bent gevallen, stuurt het horloge direct een melding met de vraag hoe je eraan toe bent. Wordt er niet binnen 30 seconden gereageerd op die melding, dan begint de Pixel-smartwatch automatisch een alarm te luiden, zodat omstanders worden gealarmeerd. Het horloge begint dus niet, zoals de Apple Watch, direct de alarmdiensten te bellen.

Pas als de drager van het horloge één minuut na het opstarten van het alarm niet heeft gereageerd, worden de hulpdiensten gealarmeerd. Voorwaarde daarvoor is wel dat je telefoon in de buurt moet zijn of je de LTE-versie van de Pixel Watch in bezit hebt. In het geval dat geen van deze opties op jou van toepassing is, begint het horloge via zijn geïntegreerde speaker een bericht af te spelen waarin het omstanders om hulp vraagt.

Misstanden Apple Watch

Door niet direct de alarmcentrale te bellen voorkomt de Pixel Watch alvast een hoop misstanden. Ziekenhuizen in wintersportgebieden werden na de lancering van de valdetectie-functie op de Apple Watch overspoeld met geautomatiseerde telefoontjes van mensen die zijn gevallen. In werkelijkheid betroffen veel van zulke telefoontjes een misstand; mensen waren helemaal niet gevallen, maar de smartwatch herkende sprongen of andere trucjes als een val.

Zo stel je direct valdetectie in

Valdetectie kan dus levens redden. Zelfs als je niet aan (gevaarlijke) sporten doet, is het aan te raden de functie in te schakelen. Kom je ooit ten val tijdens fietsritten of zelfs al als je begint te wandelen, dan kunnen automatisch de hulpdiensten worden ingelicht.

Het instellen van valdetectie op Googles Pixel Watch verloopt via de bijbehorende app op je telefoon of de Persoonlijke veiligheid-app die je op de smartwatch vindt. Onderstaande stappen begeleiden je bij het proces op je smartwatch:

  1. Open het instellingen-menu
  2. Klik op de optie Veiligheid & noodgevallen
  3. Klik op Noodgevallen
  4. Veeg naar rechts tot je de optie Valdetectie tegenkomt
  5. Klik op de functie om valdetectie in te schakelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business