Nieuws

OpenAI stelt ChatGPT-API beschikbaar

ChatGPT API
© iStock
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, stelt taalmodellen open via een API. Toegang tot de API zal heel wat goedkoper zijn dan die voor de vorige modellen.

OpenAI stelt bovendien niet alleen zijn taalmodel beschikbaar, maar ook speech-to-text-model Whisper. Zo hebben ontwikkelaars niet enkel toegang tot het taalmodel, maar ook een manier om gesproken taal in tekst om te zetten.

Het bedrijf zet de API in de verf door met enkele early adopters te laten zien wat er allemaal mogelijk is – en dat is heel wat meer dan chatten. Zo maakt ChatGPT het in de Instacart-app mogelijk om vragen te stellen over wat je kan eten of klaarmaken. ChatGPT en de Instacart-AI werken dan samen om je winkellijstje te maken. De implementatie staat echter nog niet helemaal op punt – de feature komt dan ook pas ‘later dit jaar’ uit. In de app ‘Shop’ van Shopify helpt ChatGPT dan weer door de volledige catalogus te scannen en meteen aan te duiden wat jij graag shopt.

Chatten behoort natuurlijk ook tot de opties. Daarop spelen My AI+ voor Snapchat+ en de app Speak in. In Snapchat maakt de AI het mogelijk om met een chatbot te spreken in een app die je al geïnstalleerd hebt. Speak is dan weer een app die erop gericht is om Engels te leren: in combinatie met Whisper spraak-naar-tekst is de app een chatbot waarmee je Engels kan oefenen. Aangezien ChatGPT gesprekken voort kan gaan op wat er eerder in het gesprek gezegd werd, vormt het een vrij natuurlijke manier om de taal te leren.

Taalmodel krijgt een upgrade

De API verwijst meteen naar een nieuw taalmodel dat vandaag gelanceerd wordt: gpt-3.5-turbo. Ook de reguliere ChatGPT zal vanaf vandaag dat taalmodel gaan gebruiken. Het nieuwe model lijkt in alle opzichten een verbetering te zijn van het oude: GPT is nu beter inzetbaar buiten chatgesprekken én goedkoper dan ooit.

Onder de motorkap zet ChatGPT geschreven taal om in ‘tokens’ die het kan verwerken. De prijs voor zo’n token ligt nu op $0,002 per 1000 tokens. Dat maakt het nieuwe model 10 keren goedkoper dan de bestaande ChatGPT-modellen.

Bing is niet helemaal ChatGPT

Wat vandaag geen upgrade krijgt, dat is de AI in Bing. Bing gebruikt wel ChatGPT-technologie, maar is niet afhankelijk van gpt-3.5-turbo. Microsoft heeft heel wat eigen technologie naast die van OpenAI werken én investeerde massaal in AI. Dat Microsoft toegang krijgt die de API niet verschaft hoeft dan ook niet te verbazen. In ieder geval: het model bij Bing zou sneller en accurater zijn dan bij ChatGPT zelf.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business