Nieuws

Samsung versnelt ontwikkeling van eigen processor

Samsung halfgeleiderfabriek
© Unsplash / Babak Habibi
Net zoals Apple wil Samsung ook graag eigen chips in zijn toestellen verwerken. Recent versnelde het de ontwikkeling van die processors.

Fabrikanten lijken alsmaar vaker eigen chips te willen produceren. Apple gebruikt al een tijdje A-processoren voor iPhones, en de laatste tijd ook eigen M-chips voor Mac-toestellen. Samsung zou dat voorbeeld maar al te graag volgen: momenteel is het afhankelijk van Qualcomm voor de processoren in de S23-smartphonereeks.

De Zuid-Koreaanse fabrikant had in het verleden wel al een eigen chip, maar de prestaties hiervan waren eerder ondermaats. Reden voor Samsung om terug rond de tekentafel te gaan zitten en in tussentijd de Snapdragon 8 Gen 2-voorraad van Qualcomm aan te spreken. De smartphonefabrikant zou echter al te graag weer eigen chips in zijn toestellen zien.

Daarvoor versnelt het merk nu de ontwikkeling van zijn nieuwste processor. Volgens Pulse News, een Koreaanse zakenkrant, organiseerde Samsung onlangs een meeting met het team dat instaat voor de ontwikkeling van die processor. Een senior ontwikkelaar, die eerder bij AMD voor de ontwikkeling van processors instond, zou nu bij het Koreaanse bedrijf aan de nieuwe chips sleutelen.

Afhankelijk van ARM

Met de nieuwe chips zou Samsung zijn afhankelijkheid van het Britse ARM kunnen afbouwen. Momenteel gebruikt Samsung, ook al gebruikt het Qualcomm-processoren, nog steeds chips die op ARM gebaseerd zijn. Dat is echter niet naar zin van het merk. In Korea zou gebouwd worden aan een nieuwe soort architectuur van de chip. De rekenkernen zouden er dan volledig anders uitzien. Dat moet de Koreaanse fabrikant in staat stellen om zijn toestellen beter te optimaliseren.

Samsung zou niet alleen aan de nieuwe Exynos werken, maar ook aan een chip die exclusief voor Galaxy-toestellen bestemd zou zijn. Die zou in 2025 op de markt kunnen komen. Die chip zou dan wel nog op ARM gebaseerd zijn. Indien de ontwikkeling van een eigen CPU-core naar plan verloopt zouden we de eerste nieuwe processoren pas in 2027 te zien krijgen.

Hoe dat voor Samsung uitdraait valt nog te bekijken. Momenteel gebruikt Samsung Snapdragon-chips in zijn Galaxy-toestellen omdat de Exynos-chips nogal ondermaatse prestaties leverden. Of Samsung het met een nieuwe chip beter doet zal nog moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business