samsung Exynos 9820 - 2

Samsung schuift in het personeelsbestand. Daardoor wordt het ontwikkelingsteam voor de Exynos-chipsets ontbonden.


Meerdere rapporten zeggen dat Samsung een nieuwe strategie wil gaan hanteren als het om zijn chipproductie gaat. Het huidge Exynos-team, dat aan de chips voor mobiele telefoons werkt, zou daarbij opzijgeschoven worden. Zij moeten baan ruimen voor een nieuw team dat zich onder een andere Samsung-divisie zal bezig houden met chips.

Het ziet ernaar uit dat niet alleen het team vernieuwd zal worden. De subdivisie van Samsung die momenteel verantwoordelijk is voor de productie van chips, ziet zijn taak overgenomen worden. Onder Samsung Mobile Experience werd een nieuwe divisie opgericht die zich zou bezighouden met de in-house geproduceerde chipsets. Die nieuwe divisie zal geleid worden door Choi Won-joon, een oud-Qualcomm-werknemer met een expertise in draadloze chipsets.

Exynos-chipsets worden momenteel geproduceerd door een Samsung-divisie onder de naam ‘Samsung System LSI’. Wat nu precies de taak voor de LSI-divisie wordt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijks zetten zij hun werk met de Exynos-chips gewoon voort. Het nieuwe team onder Mobile Experience zou de chips dan verder kunnen optimaliseren voor de mobiele toestellen van het merk. Dat is echter geen zekerheid: het team zou net zo goed kunnen werken aan een eigen chip.


Toekomst voor Exynos-chips

Er is echter ook een reële kans dat het Exynos-team na verloop van tijd opgeheven zal worden. Die chips hebben namelijk nogal een slechte naam gekregen na verschillende problemen met Samsung Galaxy S22-toestellen. De Exynos-chips presteren namelijk niet erg goed en dat weten ze ook in Korea: in S23-toestellen komt zonder uitzondering een Qualcomm-chip te zitten.

Deze ontwikkeling zal voor een groot deel de kwaliteit van de toekomstige smartphones van het merk bepalen. De processors waaraan het Mobile Experience-team werkt, vormen namelijk het brein van de smartphone. Alle processen, gaande van communicatie tot het maken van berekeningen, gebeuren op de chipset. Goede chips zorgen voor snelle, goede en betrouwbare telefoons. Of Samsung die in de toekomst zal kunnen leveren, hangt af van de chipontwikkeling.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.