Nieuws

Microsoft ontsloeg volledig team voor AI-ethiek

Google AI
Beeld: iStock
Bij de laatste ontslagronde bij Microsoft moet ook een team dat over AI-ethiek waakt eraan geloven.

Microsoft heeft een volledig AI-ontwikkelingsteam ontslagen. Het team moest ervoor zorgen dat artificiële intelligentie op een ethische, verantwoordelijke en duurzame manier ingezet kan worden. De ontslagen zijn deel van een ontslagronde waarbij maar liefst 10.000 jobs sneuvelen.

Dat Microsoft net een team ontslaat dat verantwoordelijk is voor ethische AI lijkt hoogst eigenaardig. Op hetzelfde moment investeert het bedrijf namelijk miljoenen in OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT, DALL-E en de technologie achter Bing Chat.

Microsoft heeft nog een ‘Office of Responsible AI’. Deze tak hield een oogje op verschillende AI-systemen en moest duidelijke richtlijnen uitschrijven om deze AI’s op een ethische manier te doen werken. Zo lijkt het alsof er helemaal geen probleem is. Het recent ontslagen team was verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende beleidspunten inzake AI. Het team was niet erg groot meer: ooit bestond het nog uit dertig mensen, maar anno 2023 bleven er daar nog maar 7 van over, vernemen we van Platformer.

Met de ontslagen is Microsofts AI niet meteen stuurloos geworden, maar ontbreekt er wel een team van mensen die ervoor zorgen dat de juiste principes aangehouden worden. Zeker gezien de snelheid waarmee Microsoft zich in een project als Bing Chat of GPT-integratie in Edge gooit, kan dat wel eens voor problemen zorgen.

Of die snelheid iets met de ontslagen te maken heeft, is onzeker. Microsoft wil natuurlijk snel kunnen schakelen en maakt liefst naam met AI voor iemand anders dat kan doen. Dan kan een ethische commissie nogal eens dwars liggen: het is namelijk hun job om het ontwikkelingsproces  te vertragen of te stoppen als er iets niet schort. De laatste paar weken zou de druk om nieuwe AI-producten naar gebruikers te brengen erg hoog gelegen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business