Nieuws

Samsung plant massaproductie van derde generatie 4-nm-chips 

Samsung
Samsung is er klaar voor om zijn 4-nm-chips van de derde generatie massaal te produceren. De fabricage zou in de eerste helft van dit jaar opgestart worden.

De Zuid-Koreanen hebben met de geavanceerde silicone vooruitgang geboekt op vlak van performance, energieverbruik en het chipgebied. Samsung heeft de output van zijn wafers aanzienlijk kunnen verhogen, zo staat in een rapport waarover de zakenkrant Business Korea bericht. Het laat de elektronicareus toe om te concurreren met andere fabrikanten van halfgeleiders, zoals TSMC. Zo kan Samsung grote klanten als Qualcomm strikken, die eerder moesten terugvallen op de 4nm-chips van de belangrijkste concurrent. 

Volgens het rapport zal Samsung dus ten laatste in juni kunnen starten met een proces van generatie 2.3 voor de productie van 4nm-chips. In vergelijking met de oudere productiegeneratie (SF4E), biedt de tweede en derde generatie 4nm-chips superieure performance, een sterk gereduceerd energieverbruik en bovendien zijn de chips veel kleiner. 

Samsung verhoogt efficiëntie 

Volgens ingewijden bestaat Samsungs productieproces van 4nm voor 60 procent uit bruikbare wafers. Die opbrengst ligt nog een stuk lager dan de 70 tot 80 procent van TSMC. Experts zeggen wel dat Samsung zijn efficiënte zienderogen aan het opkrikken is en dat dus ook de productie zelf in een stroomversnelling zal komen.

Samsung Electronics boekte heel wat vooruitgang bij het overwinnen van technische obstakels, zoals het verhogen van performance en opbrengsten. Alles wijst er dus op dat de concurrentiestrijd met TSMC weer heviger gaat opflakkeren. Beide fabrikanten kijken al richting geavanceerde 5nm-processen voor chipproductie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business