Nieuws

Meta schrapt 10.000 extra jobs

Meta
Beeld: iStock
Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp schrapt nog maar eens 10.000 jobs. Het is de tweede keer op korte tijd dat zoiets voorvalt.

In november schrapte de technologiereus al eens 10.000 jobs. Drie maanden later blijkt dat er maar liefst dubbel zo veel jobs zullen verdwijnen: Meta maakt bekend nog eens 11.000 jobs te schrappen. De 5.000 vacatures die het bedrijf nog heeft lopen worden eveneens gesloten.  

Zuckerberg deelt het nieuws van de ontslagen mee met de werknemers in een brief. Daarin haalt hij de voornaamste redenen voor de bijkomende ontslagronde aan. Ten eerste wil Meta een beter (lees: efficiënter) technologiebedrijf worden. Ten tweede wil het zijn financiële resultaten de hoogte in stuwen, zeker gezien de moeilijke economische omstandigheden van vandaag de dag.

Om dat te bewerkstelligen voert Zuckerberg een grondige herstructurering door. Werknemers zullen de komende maanden te horen krijgen of ze bij Meta aan het werk kunnen blijven of niet. Leden van het aanwervingsteam krijgen het verdict vandaag al te horen. De technologische en zakelijke teams krijgen respectievelijk in april en mei te horen welke jobs er precies sneuvelen.

“Flatter is faster, leaner is better”

2023 moet voor Meta ‘het jaar van de efficiëntie’ worden. Voor Meta wil dat zeggen dat er meerdere managementslagen zullen verdwijnen om de organisatiestructuur te verplatten. Volgens de topman moet dat de informatiestromen in het bedrijf ten goede komen.

Daarnaast stipt Zuckerberg een merkwaardige ontwikkeling aan: sinds de ontslagronde in november lijken de zaken bij Meta alleen maar sneller te gaan. Minder werkkrachten betekent minder ruimte voor extra projecten. Zaken die laag op de prioriteitslijst staan of andere projecten dupliceren zullen meer en meer geschrapt worden om van Meta een efficiënter bedrijf te maken.

Investeringen vallen niet stil

Dat Meta nu een ontslagronde doorvoert, wil niet zeggen dat de investeringen stilvallen. Integendeel: de ontslagronde zou net ruimte moeten maken voor verdere investeringen. Op die manier wil de technologiereus, ondanks de moeilijke economische omstandigheden, toch investeringen kunnen blijven maken.

Die investeringen zullen vooral naar bestaande platformen als Facebook, Instagram en WhatsApp gaan. Meta werkt bovendien nog steeds aan zijn ‘metaverse’, een prestigeproject dat vooralsnog geen geld in de lade bracht. Ook zijn er een AR-bril en een heel nieuw sociaal netwerk in de running. Dit jaar zouden we alvast zo’n nieuwe bril te zien krijgen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business