Nieuws

Meta werkt aan nieuw Mastodon-achtig netwerk

Meta netwerk
Meta zou binnenkort het socialemedialandschap flink kunnen opschudden. Volgens de laatste berichten werkt het bedrijf aan een nieuw netwerk.

Toen Twitter werd overgenomen door Elon Musk werd Mastodon naar voren geschoven als ideale concurrent. Meta blijkt nu plannen te hebben om zelf zo’n alternatief netwerk uit te bouwen. Volgens de eerste berichten zou dat netwerk Instagram-gerelateerd zijn.

Mastodon en het nieuwe Meta-netwerk waaraan gewerkt wordt draaien op het ActivityPub-protocol. Hiermee kunnen gebruikers een eigen server oprichten en kan ook over verschillende servers heen met elkaar gecommuniceerd worden. Met andere woorden: netwerken die op ActivityPub gestoeld zijn, zijn gedecentraliseerd. Er is geen centraal orgaan, zoals Facebook, dat controle uitoefent over het hele netwerk. Vermoedelijk zal Meta een aantal regels opstellen die over het hele netwerk gelden, maar zullen servers vrij zijn om hun eigen regelgeving in te voeren.

Instagram-netwerk

Het nieuwe netwerk zal onder het Instagram-merk vallen. Moneycontrol deelt ons al mee dat gebruikers met hun Instagram-gegevens zullen kunnen inloggen. Het medium zegt wel dat het nieuwe netwerk, onder codenaam P92, nog in onduidelijkheid gehuld gaat. Of Meta het idee pas begint uit te werken of al aan een client werkt om met het netwerk te interageren is nog niet geweten.  

Net zoals Mastodon indertijd, lijkt Meta vooral te willen springen op het gat dat Twitter achterlaat: heel wat gebruikers willen Twitter namelijk niet meer gebruiken sinds Musk er aan de macht is. Eerder lanceerde het bedrijf al Notes voor Instagram, een dienst die omgevormd had kunnen worden tot volwaardige Twitter-concurrent. Zo ver is het echter nooit gekomen. Het lijkt dan ook alsof Meta met het nieuwe netwerk opnieuw een poging wil wagen om Twitter te vervangen.

Twitter-concurrent

Volgens wat we nu al weten van Meta’s Fediverse-netwerk zal het vooral rond tekstuele bijdrages gaan, dat deelt Meta in een brief aan Platformer. Behalve tekst zou Meta op termijn ook beeldmateriaal en links met previews (zoals we ze kennen van op Facebook en Instagram) over het netwerk verstuurd willen zien worden. Gebruikers zullen een biografie en gebruikersnaam kunnen instellen én er zouden verificatiebadges komen.

Volgens de gebruiken van sociale media zullen gebruikers ook andere mensen kunnen volgen en hun posts kunnen liken. Het ziet er echter naar uit dat messaging-systemen en reacties op posts voor latere versies van het netwerk zullen zijn. Verder zou er via het netwerk ook content van buiten P92 gedeeld kunnen worden. Het ActivityPub-netwerk kan interageren met andere netwerken en content kan gedeeld worden over verschillende netwerken heen.

Beschikbaarheid

Hoe Meta daar voordeel uithaalt is momenteel nog niet helemaal zeker. Momenteel is er geen enkel Fediverse-netwerk dat iets of wat winstgevend is. Mastodon, ongetwijfeld het grootste gedecentraliseerde netwerk dat er momenteel is, heeft slechts een fractie van de gebruikers van Facebook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business