Nieuws

Microsoft deelt technologie met Google

Microsoft en Google hebben een deal gesloten waardoor de zoekgigant het Activesync-protocol mag gebruiken. De technologie dient niet onmiddellijk om Exchange te ondersteunen, maar wel voor de communicatie tussen server en mobiele telefoon.

Met Google Sync, zoals Googles nieuwste product heet, is het mogelijk om contacten en (in sommige gevallen) kalenderinformatie te synchroniseren met Googles webdiensten. Dat is mogelijk voor toestellen met Windows Mobile, de iPhone, BlackBerry en toestellen van Nokia en Sony Ericsson.

De samenwerking lijkt ietwat vreemd, maar toch is het niet de eerste keer dat Microsoft met concurrenten samenwerkt. Zo heeft het al soortgelijke patentafspraken met een vijfhonderdtal bedrijven waaronder Nokia, Apple, Sun en Novell.

“Deze overeenkomst is een geweldig voorbeeld van Microsofts openheid om patenten een licentie te geven onder redelijke voorwaarden, zolang de licentiehouders de intellectuele eigendommen van Microsoft respecteren”, verklaart Horacio Gutierrez, Microsofts hoofdadvocaat voor intellectueel eigendom.

Zakelijke gebruiker
De lancering van Google Sync, dat momenteel nog een bètalabel draagt, past in Googles strategie om op termijn de zakelijke gebruiker te verleiden. Het bedrijf biedt sinds kort zijn e-mail en agenda offline aan, en ook analisten voorspellen dat het bedrijf de aanval op zakelijke grootmachten zoals Microsoft en IBM heeft ingezet.

De deal voor de syncronisatietechnologie is overigens niet van toepassing op Android. Het mobiel besturingssysteem van Google werkt weliswaar al foutloos met de meest courante webdiensten van de zoekmachine. Toch was dit een kans om het jonge besturingssysteem standaard te laten werken met Exchange.

Met een bijdrage van CNet.

activesyncbusinessgooglegoogle syncitprofessionalmicrosoftnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals