Nieuws

Dell strijdt over 'Netbook'-handelsmerk

Dell vecht in de Verenigde Staten een patent en handelsmerk aan over de term ‘Netbook’. De naam is al enige tijd geleden geregistreerd door het Canadese Psion, dat zich toelegt op draagbare elektronica. Dell vindt echter dat de term gewoon taalgebruik is en bijgevolg ook door andere bedrijven gebruikt mag worden.

Psion heeft in het verleden al een toestel verkocht onder de naam Netbook, maar heeft al zes jaar niets meer uitgebracht onder die naam. Eind vorig stuurde het bedrijf wel waarschuwingsbrieven uit om bloggers, computermakers en journalisten er op te wijzen dat de naam niet zomaar mag worden gebruikt. Wie als bedrijf een naam registreert, moet dit immers ook verdedigen om het alleenrecht te mogen behouden.

Toch is het net op dit punt dat Dell Psion aanklaagt door te zeggen dat de term is verwaterd en bijgevolg gemeengoed wordt. Een hele reeks elektronicagiganten zoals Asus, Samsung, HP, Acer en MSI gebruiken de term immers al ruim een jaar voor lichte en kleine laptops. Dell zelf heeft momenteel drie Netbooks of minilaptops.

Cloud computing
Het feit dat net Dell strijdt om de naam Netbook algemeen te maken is wel opmerkelijk. Afgelopen zomer wou het bedrijf immers een handelsmerk op ‘cloud computing’.  Bij die rechtszaak kreeg het bedrijf de naam niet toegewezen omdat de term enkel een aantal eigenschappen beschrijft en al langer als omschrijving werd gebruikt door anderen.

Met een bijdrage van CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business