Sun heeft nieuwe JavaFX en Java SE 6

Sun heeft nieuwe versies van JavaFX en Java Platform Standard Edition klaar. Ze werden allebei voorgesteld op de beurs JavaOne in San Francisco.

Het platform JavaFX 1.2 is bedoeld om grafisch geavanceerde internettoepassingen mee te maken. Het omvat een programmeertaal en een framework. Sun zet met JavaFX in op toepassingen die op meerdere schermen kunnen draaien, zoals tv’s, telefoons en pc’s. Daarmee deelt het de visie van concurrent Adobe, dat een soortgelijk doel beoogt met Flex en Flash. Andere concurrent is Microsoft, dat nog hard timmert aan Silverlight.

JavaFX en de bijbehorende runtime zijn van Sun en ze zijn niet langs het standaardisatieorgaan Java Community Process gepasseerd, wat wel gangbaar is bij de rest van Java. Toch zit de JavaFX-runtime ingebakken in de Java Runtime. Vandaar dat JavaFX-toepassingen op alle toestellen met Java draaien. Dat zijn telefoons, settop-boxes voor digitale tv, pc’s, browsers en blu-rayspelers. Met JavaFX 1.2 kunnen ook toepassingen voor tv-toestellen gemaakt worden.

De nieuwe versie van de JavaFX runtime zal ook al meteen werken op Linux en OpenSolaris. De vorige versies waren enkel bedoeld voor Windows XP, Windows Vista en Mac OS X.

Ook Java SE 6, update 14
Sun heeft ook een update voor Java Standard Edition 6 klaar, de veertiende al. Daarmee wordt Java aangepast aan enkele recente vernieuwingen in Microsoft-land. Java SE 6 zal in de volgende update ook samenwerken met Internet Explorer 8, de nieuwe Microsoft-browser. De runtime zal ook overeenkomen met Windows 7, dat eind dit jaar verwacht wordt.

Voorts heeft Sun nog de runtime gestroomlijnd, zodat ze sneller werkt. Voor de techneuten: de nieuwe ‘garbage-first’ of G1 Garbage Collector is efficiënter geworden en heeft een beter dynamisch geheugenbeheer, waardoor het aantal program interruptions om systeemgeheugen te claimen, geminimaliseerd wordt. Of zo vertelt Sun toch.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business