Nieuws

Stonebranch lanceert beveiligde e-maildienst

Stonebranch, een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘managed file transfer’, heeft donderdag in Amsterdam een nieuwe dienst gelanceerd die moet toelaten om snel en gemakkelijk beveiligde bestanden over het net te sturen. Scribbos, zoals de dienst door het leven gaat, lijkt nog het meest op een e-maildienst, die ook grote bestanden kan doorsturen.

Scribbos is een web based client, waarop je inlogt zoals op een e-maildienst. Ook de interface lijkt verdacht veel op een mail client, met een inbox, knoppen om berichten te maken en attachments. Het grote verschil is, volgens Stonebranch, dat alles in Scribbos volledig geëncrypteerd en beveiligd verstuurd wordt. "Een e-mail is als een postkaart," zegt John Gatrell van Stonebranch, "terwijl ze onderweg is, kan iedereen die ze omdraait de boodschap lezen." Hij geeft Google en Yahoo als voorbeelden, die in hun privacy statements toegeven dat de inhoud van berichten gescand wordt.

Er zit geen limiet op de grootte van bestanden die met de dienst verstuurd kunnen worden, waardoor het nog het meest lijkt op een beveiligde kruising tussen ftp en e-mail. De software voorziet bovendien tracking en monitoringopties, waardoor bedrijven meer controle zouden hebben en zich kunnen schikken naar de veiligheidsstandaarden.

Licenties
Stonebranch mikt met zijn nieuwe product vooral op grotere bedrijven en organisaties die veel beveiligde (of grote) bestanden moeten sturen, zoals ziekenhuizen en advocatenkantoren. Het bedrijf voorziet de mogelijkheid om de software te kopen en ze intern op de eigen servers te draaien. Daarnaast is er een ‘cloud’-licentie, waarbij gebruikers via een web browser inloggen op de web client en een dedicated cloudlicentie, met extra ondersteuning. Prijzen hangen af van het aantal gebruikers en het type licentie, en zouden gaan van 30 dollar per gebruiker per jaar tot 60 of 70 dollar.

De mogelijkheid bestaat ook om klanten die zelf geen licentie hebben, toe te voegen zodat ze toch bestanden kunnen ontvangen. Ze krijgen dan een gebruikersaccount waarmee ze alleen kunnen communiceren met het bedrijf dat hen heeft toegevoegd. Als er dan een bestand op hen ligt te wachten, krijgen ze een melding op hun (gewone) mailadres en wordt hen gevraagd om in te loggen en zich te verifiëren op Scribbos.

Platformen
Scribbos is op dit moment beschikbaar op pc en als iPhone-applicatie, maar er zijn plannen om de dienst eind dit jaar ook voor Blackberry als platform uit te brengen. Begin volgend jaar zouden ook Symbian en Android aan de beurt zijn, samen met Outlook-plugins.

Stonebranch is niet de eerste om met een beveiligde e-maildienst te starten. Onder meer Yousendit en Box.net hebben gelijkaardige diensten. Wel nieuw, volgens John Gatrell, is dat Scribbos volledig geïntegreerd is met de business: "Berichten zitten nu van bij de end user tot in SAP in hetzelfde systeem."

 

 

beveiligingbusinesse-mailftpitprofessionalnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals