Nieuws

Google lanceert programmeertaal Go

Google lanceerde dinsdag z’n nieuwste, experimentele openbronproject: de programmeertaal Go.

In het team achter de nieuwe programmeertaal zitten Ken Thompson en Rob Pike. Beiden werkten mee aan de ontwikkeling van het besturingssysteem Unix.

Volgens Pike, hoofd softwareontwikkeling bij Go, is de taal gegroeid uit pure frustratie. “De computerindustrie staat onder constante spanning. Je moet steeds keuzes maken: nemen we een nieuwe start, of evolueren we de huidige technologie? De beperkingen van de hedendaagse hardware en programmeertechnologieën dreven ons naar de eerste optie. We willen een taal die onze levens verbetert.”

Snelheid
Levens verbeteren doet Go vooral door zijn snelheid. Het combineert het gemak van een dynamische programmeertaal als Python of PHP met de veiligheid en het robuuste van een gecompileerde taal als C of C++. Het omzetten van programmacode naar een uitvoerbaar bestand neemt met Go maar enkele seconden in beslag.

Go, dat gebaseerd is op C, wordt al twee jaar door Google gebruikt. Het blijft echter intern: door zijn experimentele status wordt de taal nog niet gebruikt in openbare Google-diensten. De code van Go wordt wel open bron en onder de BSD-licentie vrijgegeven op Golang.org.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business