Nieuws

EU en VS gaan bankgegevens uitwisselen

De EU en de VS hebben een akkoord bereikt over de uitwisseling van banktransacties, voor de strijd tegen het terrorisme.

"Dit is een Europese overwinning", vindt de bevoegde Europees commissaris Cecilia Malmström. Voortaan zullen de Amerikaanse autoriteiten niet zomaar kunnen neuzen in de archieven van Swift. Dat bedrijf, met zetel in Terhulpen, beheert de gegevens van zo’n achtduizend internationale financiële instellingen. Dat komt neer op zo’n tachtig procent van al het internationale bankverkeer.

Alleen de banktransacties van Europese burgers van wie de naam in een terrorisme-onderzoek opduikt, kunnen gecheckt worden. Europol wordt bevoegd om de Amerikanen in het oog te houden en er zal een speciale Europese gezant aangesteld worden die met een gelijkaardige taak belast wordt.

Biden naar Brussel
De bal ging in 2006 aan het rollen toen bleek dat de Amerikaanse overheid sinds de aanslagen van 11 september 2001 toegang had tot de databank van Swift. De laatste maanden was de druk vanuit de VS groot. In mei zakte de Amerikaanse vicepresident Joe Biden nog af naar Brussel om stevig te onderhandelen.

Nu moet het akkoord nog langs het Europees Parlement. Dat dit geen formaliteit is bleek in februari, toen de parlementsleden een voorlopig akkoord genadeloos wegstemden. Malmström benadrukte gisteren dat ze rekening heeft gehouden met de verzuchtingen van het parlement.

Toch klinkt er ook nu scepsis. "We hebben het gevoel dat het toch straffer had gekund", zegt Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a). "Op het vlak van bescherming van de privacy gaat het nog niet ver genoeg. We zullen het akkoord nu grondig bestuderen en het nadien proberen bij te sturen in het Europees Parlement."

De stemming staat wellicht al volgende maand op de agenda.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business