Nieuws

Cyberlink PowerDirector 9

De snelste videobewerker ter wereld wordt nog sneller en krijgt bovendien 64 bit Windows-ondersteuning. Omdat PowerDirector al langer op zijn gebruiksvriendelijkheid teert, levert dat nu nog meer tijdswinst op.

De interface van PowerDirector bestaat uit drie vlakken. We vinden rechtsboven een previewvenster, geflankeerd door een mediabeheerder en een tijdslijn onderaan. Elk onderdeel kan aangepast worden qua grootte, maar het is niet mogelijk om ze naar een apart venster te verslepen. Een previewfunctie kan eventueel wel in een ander venster verschijnen, voor als je twee monitoren hebt. Daar is dan wel een krachtige grafische kaart voor nodig.

Menu-indeling
De interface neemt je door vier hoofdmenu’s, die toegankelijk zijn via de tabbladen bovenaan, maar je zult de meeste tijd doorbrengen in het bewerkingsmenu. De tijdslijn reageert ontzettend vlot, terwijl in de storyboardmodus de miniweergaven van clips slecht zichtbaar zijn en overgangen niet opduiken als je ze toevoegt. We raden je dan ook aan om in de tijdslijn te werken.

Er zijn verschillende manieren om video te importeren: je kunt opnemen via de webcam, clips overbrengen uit de camcorder of opnemen via de tv-tuner. PowerDirector 9 creëert een schaduwkopie van de bestanden, zodat bewerkingen sneller verlopen. Je kunt ook gewoon bladeren en zo videobestanden toevoegen. Simpel en efficiënt dus, al heb je niet de uitgebreide label- en analyseermogelijkheden van Adobe Premiere Elements. Je bent dus vooral op jezelf aangewezen bij de weergave van bepaalde mediatypes of bij het sorteren op kwaliteit.

Video bewerken gaat in PowerDirector 9 uiterst eenvoudig via de knoppen boven de tijdslijn. Zo kun je met de losse hand of tot op de frame nauwkeurig clips bijsnijden. Ook het splitsen of wissen van scènes gaat met het grootste gemak.

Gecentraliseerd
De gecentraliseerde aanpak is efficiënter dan bij Adobe Premiere Elements of Sony Vegas Movie Studio. In de effectenkamer heb je toegang tot meer dan honderd uiteenlopende effecten, al zou een zoekbalk hier welkom zijn. We missen eveneens een previewmogelijkheid. Online zijn er nog eens duizenden extra effecten te vinden in CyberLinks Director Zone.

PowerDirector 9 is simpel in gebruik, maar komt zeker geen kracht tekort voor geavanceerde videobewerking. Honderd audio- en videosporen, keyframing en geavanceerd Picture-in-Picture-beheer evenaren en overtreffen in sommige gevallen Premiere Elements. Ook previews komen vloeiend in beeld. Cyberlink heeft daarnaast een nieuwe, aparte wav-bewerker toegevoegd voor audiobewerking, met ondersteuning voor VST-plug-ins en andere effecten.

Wie zijn afgemaakte product wil exporteren, heeft ook keuze genoeg. Er zijn profielen voor Android en Windows Phone 7, en zelfs Xbox behoort tot de mogelijkheden. Direct uploaden naar YouTube en Facebook is eveneens mogelijk, net als bij Premiere Elements. Het uploaden verloopt vrijwel automatisch.

Wil je een productie naar schijf branden? Met een groot aantal schijfmenu’s en ondersteuning voor AVCHD, blu-ray en dvd zien we alles wat we graag zouden willen. Onze geteste blu-rayschijf werkt bovendien probleemloos. Voor de ondersteuning van de eerste twee formaten heb je wel meer uitgebreide versies van de suite nodig.

PowerDirector 9 zet indrukwekkende tijden neer voor het renderen van video’s en is bovendien zo attent om zich nauwkeurig aan de aangegeven tijdsindicatie te houden. Het is erg snel gebruiksklaar: een eerste start kost vijftien seconden. Een tweede, warme start is in drie seconden voltooid.

PowerDirector koppelt kracht aan gebruiksvriendelijkheid en biedt een uitstekend platform voor videoliefhebbers. Hoewel het minder goed georganiseerd is en de interface ook wel voor verbetering vatbaar is, is Cyberlink PowerDirector 9 over het algemeen een videopakket dat zijn geld meer dan waard is.

Cyberlink PowerDirector 9
Prijs: 89,99 euro (maart 2011)

PRO: snelle start; renderen gaat vlot; veel effecten; tot honderd audio- en videosporen; creatie blu-ray- en AVCHD-schijven, 64 bit-ondersteuning.
CONTRA: zoekfunctie ontbreekt bij effecten; labelen van geïmporteerde media niet mogelijk; niet Nederlandstalig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business