Nieuws

Chinees bedrijf eist excuses voor de iPad

Apple ligt in China overhoop met een bedrijf dat de rechten op de naam iPad heeft. Naast een schadevergoeding eist het Chinese bedrijf excuses van de Amerikaanse technologiereus.

Proview Electronics heeft al meer dan tien jaar de merknaam iPad geregistreerd. Toen Apple zijn tabletcomputer klaar had, heeft het de wereldwijde rechten op de naam gekocht van Proview Electronics voor 55.000 euro. Maar die afspraak bevatte niet de rechten voor China, want die zaten bij een dochterbedrijf van Proview.

Dat zorgde voor een rechtszaak waarbij tot 10 miljard yuan (1,2 miljard euro) werd geëist van Apple. Maar die laatste vuurde al snel een tegenrechtszaak af om te laten erkennen dat het de merknaam rechtmatig mag gebruiken. Die laatste zaak heeft Apple intussen echter verloren (al heeft het intussen beroep aangetekend). Daardoor kan de eerste zaak ook negatief uitdraaien voor het Amerikaanse bedrijf.

Boete betalen, verkoop staken en sorry zeggen
Maar sinds deze week laat de advocaat van Proview weten aan de Chinese nieuwswebsite China Daily dat de Chinese rechtbank overweegt om Apple alsnog een boete van 240 miljoen yuan (28,7 miljoen euro) te geven. Daarenboven eist het excuses van Apple voor het gebruik van de merknaam iPad en wil het dat het bedrijf alle verkoop en marketing van de tabletcomputer verbiedt in China.

Het ziet er niet naar uit dat de advocaten van Proview snel zullen opgeven. Tegenover de website Globaltimes zei een van hen nog dat het bedrijf zich heeft voorbereid op een langdurige juridische strijd.

Het is niet de eerste keer dat Apple merknaamgeschillen moet regelen. Ook van onder meer Fujitsu moest het de naam afkopen.

applebusinesschinaipaditprofessionaljustitiemerknaamnieuwsproviewrechtrechtszaak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals