Nieuws

Veiliger surfen (en bankieren)

Veiliger surfen (en bankieren)

Surfen zonder enige vorm van beveiliging is om moeilijkheden vragen, zeker als je ook je bankzaken online verricht. Nu voorzien alle moderne browsers wel al in een aantal ingebouwde beveiligingen, maar Browser in the box gaat nog een flink eind verder.

Browsers als Google Chrome maken standaard gebruik van zogenoemde ‘sandboxing’-technieken om bepaalde processen van de rest van je systeem af te schermen. Dat maakt het weliswaar al een stuk veiliger, maar waarom je browser niet compleet virtueel draaien, volledig afgescheiden van het host besturingssysteem?

[download_file]

Dat is precies waar Browser in the box voor zorgt. Dit programma, dat overigens op last van de Duitse overheid werd ontwikkeld voor gebruik door regeringsinstanties, creëert tijdens de installatie namelijk een heuse virtuele machine, met behulp van Oracle VirtualBox. Daarin wordt dan een instantie van Debian Linux uitgevoerd, in combinatie met een aangepast versie van Mozilla Firefox.

Tijdens de installatie doe je er goed aan de Expert mode te kiezen: je beslist dan zelf of je de kopieeracties van de browser naar het Windows klembord en omgekeerd toelaat, dan wel of daarvoor telkens eerst om je toelating wordt gevraagd. Idem dito voor het uploaden en downloaden van bestanden via de browser.

Het is een beetje wennen, zo’n Engelstalige browser met enkele weinig vertrouwde opties, maar je weet dan wel zeker dat malware van hieruit niet naar je ‘echte’ besturingssysteem kan doordringen en dat eventuele schade aangericht in je virtuele machine vanzelf ongedaan wordt gemaakt, gezien bij een nieuwe start automatisch naar het originele startpunt wordt teruggegrepen.

Browser in the box is gratis voor persoonlijk gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business