Nieuws

In beeld: Het keurkorps van Windows 8

Drie pc-reuzen presenteerden afgelopen week allerlei hybride tablets en pc"s die in de winkel komen na de lancering van Windows 8. ZDNet en ITProfessional.be zetten ze op een rij.

Met nog minder dan twee weken voor de boeg starten de Microsoft-partners met de presentatie van hun ideeën over Windows 8. Het besturingssysteem, geoptimaliseerd voor het aanraakscherm, zorgt voor een reusachtige verscheidenheid aan toestellen voor de zakelijke markt en consumenten.

Extravagant Sony
Nadat Hewlett-Packard de parade aftrapte, volgt Sony nu met een reeks, op zijn zachtst gezegd, opvallende modellen. De Vaio Tap 20, die zijn opwachting maakte op de IFA 2012 in Berlijn, is een 20-inch kolos, die nauwelijks tablet mag worden genoemd. Het gevaarte, dat met een beugel rechtop staat, heeft een 20-inch IPS-scherm (1.600 x 900 pixels) en weegt een indrukwekkende 5,2 kilo.

In de basisconfiguratie kun je een Intel Core i3-processor verwachten, 4 GB werkgeheugen en een traditionele harde schijf van 750 GB. Verwacht ook een draadloze muis en toetsenbord en een 1,3 Megapixel-webcam. Optioneel kun je opwaarderen naar een Core i5- of Core i7-processor en SSD-opslag. Voor het basismodel moet je wel 1.100 euro neerleggen.

Naast de Tap 20 krijgt ook de bekende Vaio-serie een familielid met aanraakscherm. De Vaio Duo 11 Ultrabook heeft een 11,6-inch display en werkt als een reguliere notebook, maar als de beugel wordt ingeklapt, schuift het scherm naar voren en verandert de Vaio in een tablet. Met de meegeleverde stylus kun je notities maken.

Er is nog niets bekend over configuratie voor de Europese markt, maar we zijn vrij zeker dat de laatste generatie Core-processors van Intel de Vaio zullen aandrijven en HDMI- en VGA-poorten behoren tot de standaarduitrusting. Ook is er een accessoire waarmee het batterijleven kan worden verdubbeld.

Flexibel Lenovo
Lenovo gaat op de flexibele tour met de Yoga, een innovatieve tablet met een dubbele scharnier, waardoor het scherm 360 graden om zijn as kan worden gekanteld.

Je kunt de Yoga, die in een 11-inch en 13-inch variant op de markt komt, dus als notebook inzetten, maar ook volledig omklappen en als tablet gebruiken. Je kunt het toestel ook in verschillende hoeken omvouwen, zodat je het als stand kunt gebruiken voor het kijken van films.

Naast deze lenige notebook komt Lenovo ook met een directe concurrent van de populaire Android-tablet Asus Transformer.

De Lynx heeft een 11,6-inch scherm (1.366 x 768 pixels) dat je kunt loskoppelen van het toetsenbord en zal draaien op de pas aangekondigde Atom Z2760-processor van Intel’s Clover Trail-familie. Net als de Transformer zit een extra batterij in de Lynx, waardoor het batterijleven kan worden verlengd naar 16 uur.

Tenslotte is de Twist een meer traditionele Thinkpad-notebook met een 12,5-inch scherm (1.366 x 768 pixels), die de laatste generatie Intel Core-processor zal bevatten. Hij is dun genoeg om het etiket ultrabook te krijgen en omdat het scherm om de lengteas kan draaien, is het eenvoudig om te toveren tot tablet. Overigens is dit een ontwerp dat Lenovo al jaren gebruikt op de zakelijke markt.

Voorzichtig Dell
Ten laatste heeft ook Dell, dat afgelopen vrijdag zijn Windows 8-topmodellen van stal gehaald. Net als de Vaio Duo 11 Touch en de Lenovo Yoga heeft de fabrikant een originele kijk op Windows 8 met de XPS 12 Convertible Touch Ultrabook.

De schermrand van de 12,5-inch HD-display bevat twee scharnieren, waardoor het als een soort van dakraam horizontaal om zijn as kantelt. Zo kun je snel van laptop overschakelen naar tabletformaat.

Net als zijn concurrenten kun je een krachtige Core-processor van Intel verwachten (Ivy Bridge) en SSD-opslag.

Dell geeft daarnaast bestaande alles-in-een pc’s een makeover, zodat ze kunnen omgaan met de touchmogelijkheden van Windows 8. De XPS One 27 heeft een reusachtig 27-inch scherm (2.560 x 1.440 pixels), wat Dell ‘quad-HD’-kwaliteit noemt. 

Naast dit topmodel krijgt ook de goedkopere Inspiron One 23 een update naar Windows 8. Net als de XPS One 27 is dit een alles-in-een pc, maar met meer bescheiden schermgrootte (23-inch, 1.920 x 1.080 pixels) en specificaties.

Afgezien van de Sony Tap 20 is het nog afwachten welke adviesprijzen en basisconfiguraties we kunnen verwachten op de Europese markt voor al deze hybride modellen.

Uiteraard zullen de pc-makers ook hun bestaande modellen gaan opwaarderen naar het nieuwe besturingssysteem, tot het kleurvolle startscherm niet meer is weg te slaan uit de winkel.

Over enkele weken weten we meer, wanneer Windows 8 officieel zijn opwachting maakt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business