Nieuws

De IT’ers van 2013: tekorten en overschotten

IT'ers zijn gegeerd wild, en heel wat vacatures raken niet ingevuld. Maar tegelijk hanteren sommige IT-dienstenleveranciers een rekruteringsstop. Tegenstrijdige signalen dus. Sommige IT'ers liggen goed in de markt, andere minder. Wie wint, wie verliest?

Er was ooit een tijd dat de eerste de beste IT’er tijdens de contractbespreking als zoethoudertje al even een bezoekje mocht brengen aan een plaatselijke autodealer. Kwestie van al meteen de bedrijfswagen te kiezen. Die gouden jaren zijn intussen al lang voorbij.

Sommige IT-dienstenleveranciers hebben werkkrachten op overschot en werven enkel aan als het echt nodig is. ”Het volume aanwervingen ligt bij ons substantieel lager dan de voorgaande jaren”, geeft Jan-Frans Lemmens, verantwoordelijke externe communicatie bij Smals toe. “Toch blijven we rekruteren om het verloop te compenseren en om antwoord te bieden op de vraag naar zeer specifieke expertise.”

Klassieke IT-profielen

Smals is dan wel een partij uit de publieke sector, waar de budgetten momenteel onder druk staan. Maar hun eerder voorzichtige aanpak lijkt representatief voor veel andere partijen. Rekrutering staat op een lager pitje, al blijken sommige klassieke IT-functies, zoals de projectleider of de SAP consultant, nog altijd goed in de markt te liggen.

Ook specifieke technische profielen, zoals de datacenter specialist, de systeembeheerder of de Java ontwikkelaar, doen het over het algemeen nog vrij goed op de rekruteringsmarkt. Toch is er een stijgende vraag naar profielen met een hoger business gehalte. Mede door de toenemende complexiteit van IT-projecten worden ook andere profielen gezocht. Steeds vaker zijn dat niet alleen ontwikkelaars, maar dus ook business consultants en projectmanagers.

Los daarvan blijven gespecialiseerde technici gegeerd. “De zwaardere en meer gespecialiseerde IT-profielen, zoals systeembeheerders, zijn moeilijk te vinden”, stelt Dirk Lambrechts, algemeen directeur bij Europa Ziekenhuizen. “Al hangt dat af van het imago van de werkgever. Een IT-bedrijf wordt door IT’ers vaak als aantrekkelijker aanzien dan een openbare instelling zoals een ziekenhuis.

Nieuwe IT-profielen

Als specifieke profielen (nog steeds) moeilijk zijn te vinden, dan tracht menig rekruteerder daar een mouw aan te passen. “Door de hoge vraag naar hot skills en de schaarste op de rekruteringsmarkt focussen we ons de laatste jaren ook op het aanwerven van zogenaamde young professionals en investeren we in training”, aldus Nitti Mardjan, Managing Director en Head of Technology bij Accenture.

Toch vallen er flink wat nieuwe profielen te rapen in de lijst van gewenste IT-functies. Naast de klassieke IT-toppers zitten daar ook wel wat nieuwe functies bij. Vaak komen die voort uit trends, zoals cloud computing en mobiele toestellen. In het verlengde daarvan zoeken bedrijven dan naar een mobile architect of cloud computing architect.

Ook opkomende technologieën of platformen die momenteel erg populair zijn, liggen aan de basis van vacatures, zoals een Drupal-consultant voor het bouwen van webapplicaties. Omgekeerd geldt dit ook. Technologieën of platformen die op de terugweg zijn, hebben rechtstreekse gevolgen voor de IT’ers die zich daar in specialiseren. Zij hebben dan (tijdelijk) geen projecten.

Hernieuwde IT-profielen

Vaak gaat het in de arbeidsmarkt ook om profielen die aan een revival toe zijn. Zo is de data-analist nooit echt weggeweest, maar ligt dit IT-profiel met de opmars van business intelligence en de hype rond big data vandaag steeds beter in de markt bij rekruterende bedrijven.

Meer dan de vraag naar nieuwe functies zijn bestaande IT-functies heel erg onderhevig aan verandering. Was het hoofd van de IT-afdeling tot voor een jaar of tien nog een IT-manager (of erger nog: een EDP-manager) die voornamelijk de pc’s aan de praat moest houden, dan moet hij anno 2013 veel meer voeling hebben met het bedrijf en er de innovatie aanzwengelen.

Ook de functie van architect, en met name de netwerkarchitect die instaat voor de concrete uitbouw van de netwerktechnologie, verandert. Want door het tijdperk van cloud computing en toepassingen die van op afstand gebruikt worden, is het belang van netwerken alleen maar toegenomen.

Verdwijnende IT-profielen

Sommige profielen staan onder druk, of moeten zich aanpassen. Van een functie van helpdesk- en pc support-medewerker worden bijvoorbeeld meer gespecialiseerde interventies verwacht. Steeds vaker baseren helpdeskactiviteiten zich in organisaties op een selfservice concept, waarbij werknemers bijvoorbeeld zelf software installeren op hun pc of zelf een nieuw paswoord laten aanmaken. Waardoor de old school helpdeskmedewerker overbodig geworden is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business