Er is ingebroken in het netwerk van het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens enkele Duitse bronnen is de NSA deze keer echter geen verdachte.


Het Europees Parlement heeft het publieke draadloze netwerk in Straatsburg voorlopig uitgeschakeld. Er waren immers aanwijzingen dat er communicatie tussen smartphones en tablets afgeluisterd was. Volgens Dimitros Symeonidis van de technische helpdesk zijn er gebruikersnamen en wachtwoorden van ten minste 14 Europarlementariërs gestolen. Het is echter niet duidelijk of er vertrouwelijke informatie gelekt is.

Alle Europarlementsleden en hun medewerkers zijn op de hoogte gebracht door de IT-afdeling en werden verzocht om het wachtwoord van hun mailbox te wijzigen.


Het publieke Wi-Fi-netwerk ligt voor onbekende tijd plat. Dat draadloze netwerk wordt voornamelijk gebruikt door bezoekers, journalisten en fotografen en heeft dus geen effect voor de leden van het Europees Parlement.

Onze Amerikaanse collega’s van ZDNet.com hadden een gesprek met Symeonidis van de helpdesk. Hij denkt dat de aanval vanuit Straatsburg gebeurde maar de kans bestaat dat de hacker vanuit Brussel opereerde.

In de Duitse krant Der Spiegel staat te lezen dat hacker ‘Media Part’ niet veel technische know-how nodig had om in te breken en enkel wou aantonen hoe onveilig het netwerk van het Europees Parlement was.