Nieuws

Vijf keukengeheimen voor succes

Hou de ogen open, blijf eenvoudig en verlaat de begane paden. Het zijn enkele factoren waar succesvolle zakenlui hun succes aan wijten.


Hou de ogen open, blijf eenvoudig en verlaat regelmatig de begane paden. Het zijn maar enkele factoren waar succesvolle zakenlui hun eigen succes aan wijten.

In het boek ‘Succes doe je zo’ gaat de Nederlandse auteur Frits Conijn op zoek naar de grote lessen voor zakelijk succes. Hij sprak hiervoor met een twintigtal ondernemers uit alle sectoren. Enkele ervaringen.

1. Hou de ogen open

Veel zakenlui werden succesvol door te focussen op een bepaalde niche. De Nederlanders DJ Dirty Dutch werd DJ toen het aanbod al behoorlijk groot was. Maar anders dan zijn concurrenten Tiësto en Amin Van Buren zocht hij de young professionals op, zoals zakenmensen, bankiers en advocaten. Met deze exclusieve aanpak bevindt hij zich op financieel vlak in dezelfde categorie als die andere DJ’s, die bij mega-events gemiddeld 250.000 dollar opstrijken.

Toen de Nederlandse uitgeefster Annemarie Van Gaal in Rusland de veranderende interesses en levensstijl van jonge meisjes opmerkte, voelde ze dat de tijd rijp was voor meer Westers georiënteerde damesbladen als Cosmopolitan. Ze hield haar ogen open en merkte zelf het veranderende aankoopgedrag op van Russische meisjes in de supermarkt.

2. Respecteer vriend en vijand

Wie succesvol wil worden, is respectvol, zeker voor de eigen klant. “In sommige keten behandelen ze dames in botjas beter dan vrouwen in een spijkerbroek. Dat vind ik zo ongelofelijk dom. Alle klanten moeten zich thuisvoelen”, vertelt Ariane Inden, aan het hoofd van een cosmeticaketen. Ook leveranciers verdienen, volgens haar, een respectvolle houding. “Ik ga niet voor snelle winsten, maar probeer de lange termijn in de gaten te houden. Een win-win situatie geeft op termijn een beter resultaat. Tijdens onderhandelingen haal ik niemand het vel over de neus”, stelt Inden.

Eenzelfde redenering bij Geert-Jan Knoops, een Nederlands topadvocaat, die zijn succes vooral wijt aan zijn inlevingsvermogen. Terwijl veel van zijn collega’s de officier van justitie, en zelfs de rechter, zoveel mogelijk de duivel willen aandoen (en af en toe naar hen uithalen in de media), gaat Knoops opvallend verzoenend te werk. “Als je met krachttermen begint te smijten, gaan de hakken in het zand”, stelt Knoops.

3. Ga buiten de begane paden

Easy money bestaat niet op lange termijn. Het komt er op aan uzelf regelmatig te vernieuwen. “Ik weiger mij in een hokje te laten duwen. Op die manier word ik geen typetje dat zichzelf blijft herhalen en na verloop van tijd is uitgewerkt. Daarom draai ik al meer dan veertig jaar mee in dit vak en krijg ik meer aanbiedingen dan ik aankan”, vertelt topacteur Rutger Hauer. Helaas denken de meeste managers er, volgens hem, anders over. Zij gaan voor het snelle geld.

4. Creëer een financiële buffer

Veel topondernemers creëerde voor zichzelf een soort van reserve. Inge Van Kemenade baat bijvoorbeeld de keten Topshelf uit. Hierbij is ze eigenaar van haar eigen panden, die ze ook verhuurt aan andere bedrijven. Op die manier zorgt ze voor een financiële buffer.

Al op jonge leeftijd zorgde Atilay Uslu, van de bekende reisketen Corendon, ervoor om 1 miljoen euro op zijn bankrekening te hebben. “Een soort van verzekering voor de rest van mijn leven. Zo hoefde ik niet meer te werken voor het geld en kon ik mij volledig concentreren op wat goed was voor het bedrijf.”

5. Eenvoud loont

Net zoals de IKEA-topman vaak met het openbaar vervoer reist, zo zijn succesvolle zakenlui vaak opmerkelijk sober. Bij Corendon komen de meubels op het hoofdkantoor van Ikea. Een bewuste keuze en levenshouding van oprichter Atilay Uslu. “Veel van mijn oude vrienden hebben een voorkeur voor dure BMW’s, maar ik rij liever in mijn Thunderbird Cabrio van zes jaar oud. Materialisme maakt niet gelukkig”, stelt Uslu. “Mijn pakken koop ik voor 300 euro bij SuitSupply, niet voor 1.500 euro bij Hugo Boss. Niemand die het verschil ziet.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business