Nieuws

Waarom camerabeveiliging vandaag meer doet dan beelden opnemen

Een goeie beveiligingscamera kan meer dan alleen maar zien. De recentste modellen worden slimmer en efficiënter. Een overzicht van de nieuwste innovaties.

Een goeie beveiligingscamera kan meer dan alleen maar zien. De recentste modellen worden slimmer en efficiënter. Een overzicht van de nieuwste innovaties.

1. Slimme ogen

In de toekomst zullen ook meer en meer van die ‘slimme ogen’ rechtstreeks op de camera terechtkomen. Zo’n geavanceerde sensors zullen om te beginnen gevoeliger zijn en de technologie gaat ook verder dan alleen maar het opnemen van beeld en geluid, want ze zullen ook een infrarode ‘sonar’ bevatten.

2. Videoanalyse

Een andere vernieuwing is het vermogen om ‘na te denken’ over de opgenomen beelden zonder dat daar per definitie de tussenkomst van een paar mensenogen voor nodig was. De ‘next-generation’ videoanalyse, zoals beveiligingsexperts het noemen, zal snellere interventies toelaten, omdat camera’s niet langer alleen dingen zien, maar ook al helpen interpreteren wat er op hun lens valt.

3. Extreme condities

Om toekomstige buiteninstallaties langer te doen meegaan, werken fabrikanten constant aan de resistentie van de materialen aan de buitenkant. Voorts wordt bijvoorbeeld ook druk geëxperimenteerd met een interne airco. De camera’s van de toekomst moeten daarenboven ook tegen een stootje (lees: vandalisme) kunnen.

4. Brede kijkhoek

Een klassieke beveiligingscamera heeft een driehoekig gezichtsveld, maar recentere modellen houden een panoramisch gezicht over hun omgeving. De modernste modellen zijn ook voorzien van een tweede cameralens: de ene houdt in een kijkhoek van 360 graden een oogje in het zeil, de tweede kan eventueel inzoomen op plaatsen waar er iets verdachts aan de gang lijkt.

5. Lokale opslag

Moderne camera’s maken deel uit van een degelijk beveiligd netwerk, maar een aantal fabrikanten biedt een back-up van de gegevens op de camera zelf. Solid state-geheugenchips zijn ondertussen zo ingeburgerd geraakt (en dus zo goedkoop geworden) dat ze perfect in een bewakingscamera kunnen worden ingebouwd.

 

6. Thermisch zicht

Fabrikanten van bewakingscamera’s zijn ervoor aan het zorgen dat de technologie die bijvoorbeeld iemands lichaamswarmte oppikt, ook in toekomstige toestellen terechtkomt. Vooral bijzonder handig voor het beschermen van een omgeving die slecht of helemaal niet verlicht is, zoals een treinspoor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business