Nieuws

IT-security blijkt mannenzaak

In de IT-wereld zijn we wel een en ander gewoon, maar vooral IT-beveiliging blijkt een mannenzaak. Amper 10 procent van de banen wordt ingevuld door vrouwen.

De technologiebranche komt steeds meer onder een vergrootglas te liggen nu meerdere rapporten verschijnen waaruit blijkt dat er weinig diversiteit bestaat in veel grote organisaties in Silicon Valley en de IT-sector in het algemeen.

De recente juridische strijd tussen durfkapitaalonderneming Kleiner Perkins en voormalig partner Ellen Pao heeft ervoor gezorgd dat de seksediscussie volop gevoerd wordt.

Minder dan elf procent van de banen op het gebied van informatiebeveiliging wordt ingevuld door vrouwen. Harvard Business Review verwacht dat meer dan vijftig procent van de vrouwen met een wetenschappelijke, engineering of technologische baan de branche uiteindelijk zullen verlaten vanwege vijandige werksferen. “Dat aantal is verschrikkelijk”, reageert Michelle Cobb, vicepresident bij Skybox Security, tijdens een panelgesprek op de jaarlijkse beurs voor security RSA . “Daar moeten we door geschokt zijn.”

Kijkend naar de oorzaak van dit cultuurprobleem, kwamen de onderzoekers van The Athena Factor Project tot de conclusie dat 84 procent van de vrouwen in een technische rol geen beschikking heeft over adequate mentors of feedback. Daarnaast denkt de National Science Foundation dat 46 procent van de beoordeling beïnvloed wordt door vooroordelen over iemands geslacht.

“De verhoudingen zijn scheef”, vat informatieveiligheidsjournalist Fahmida Rashid samen. “De IT-veiligheidsbranche groeit en verandert snel”, gaat ze verder. “Er is constant vraag naar nieuwe vaardigheden, inzichten en ervaringen. Er is echter een algemeen gebrek aan bekwame technologen. Zelfs als alle mannen een rol op zich nemen, blijven er plekken leeg.” Rashid vraagt zich hardop af of vrouwen worstelen in de IT-branche omdat ze het anderen te veel naar hun zin proberen te maken in plaats van assertiever te reageren.

“Persoonlijk ben ik van mening dat als je probeert binnen de kaders van je rol te blijven en je je daarbij op je einddoel focust, het helpt bij het overwinnen van de percepties die bestaan over de uitdagingen in een door mannen gedomineerde branche”, stelt Melinda Rogers, hoofd informatiebeveiliging bij het Amerikaanse Department of Justice.

De hamvraag is volgens Rogers hoe je vrouwen geïnteresseerd krijgt in cybersecurity. Hoe stimuleer je nieuwe kandidaten om de IT-branche als carrièrekeuze te overwegen. “Dat gaat niet vanzelf”, verduidelijkt Cobb. Ze merkt op dat er een breed programma opgezet moet worden die een dergelijke carrière aanmoedigt met goede begeleiding en mentors.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business