Microsoft mikt met de Surface Hub op bedrijven, maar voor de gemiddelde kmo ligt het prijskaartje van hun schermen vermoedelijk niet binnen bereik.


Microsofts Surface Hub gaat vanaf deze zomer in verkoop. Het grote scherm komt in twee maten, 55 inch en 84 inch, en is in de eerste plaats bedoeld voor de uitrusting van vergaderruimtes bij bedrijven.
 
De Surface Hub werd begin dit jaar aangekondigd tijdens een Windows 10-evenement en is, net als een aantal recente applicaties van Microsoft, het resultaat van een strategische overname.

Het toestel valt nog het best te omschrijven als een gigantische tablet  met 4K-scherm, die draait op Windows 10. Al is dat dan wel een vereenvoudigde versie van het OS, aangepast voor gebruik op het grote aanraakscherm. De Surface Hub kan 100 simultane aanraakpunten analyseren en ondersteunt de gelijktijdige input van drie verschillende pennen.
 
Microsoft heeft ook twee Full HD-camera’s en een set microfoons ingebouwd voor videoconferencing. Verder is er ondersteuning voor bluetooth, NFC en een reeks verschillende poorten. Je kan er dus randapparatuur op aansluiten, zoals bijvoorbeeld USB-opslag. De 55 inchversie draait op een Intel Core i5, terwijl de 84 inchversie een i7-processor aan boord heeft.
 
De Surface Hub moet alle apparatuur in de vergaderruimte vervangen door één interactief scherm waarop collega’s kunnen samenwerken, zelfs als ze niet fysiek in de ruimte aanwezig zijn. Zo is het hele Office-pakket, waaronder ook OneNote en Skype for Business, geïntegreerd en kan de Hub overweg met de nieuwe Universal Apps. Op het einde van een vergadering worden alle aantekeningen die op de Surface Hub werden gemaakt, automatisch verzonden naar het persoonlijk (Windows-)toestel van alle deelnemers.
 
Het mag duidelijk zijn dat Microsoft met de Surface Hub mikt op bedrijven, maar voor de gemiddelde kmo ligt het prijskaartje vermoedelijk niet binnen bereik. De Surface Hub 55 krijgt een prijskaartje van 7869 euro, terwijl de Surface Hub 84 maar liefst 22.449 euro zal kosten. De interactieve schermen zullen in de eerste plaats dus voornamelijk hun weg vinden naar grote bedrijven en multinationals.
 
De Surface Hub kan vanaf 1 juli worden besteld en de eerste exemplaren zullen vanaf september worden uitgeleverd.