Nieuws

Robots pikken 6 procent jobs in tegen 2021

Een rapport van Forrester spelt onheil voor de arbeidsmarkt. Volgens het onderzoek wordt 6 procent van de huidige jobs over een luttele vijf jaar overgenomen door robots.

 
Forrester voorspelt dat technologie zoals kunstmatige intelligentie, robotica en machine learning ervoor zorgt dat jobs verloren zullen gaan: bepaalde werknemers zullen de duimen moeten leggen tegen een robot. Het rapport richt zich op de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar het is aannemelijk dat de trend zich wereldwijd zal doorzetten.
 
“Tegen 2021 breekt er een disruptieve vloedgolf uit,” verzekert Brian Hopkins bij Forrester. “Oplossingen die gebaseerd zijn op AI of cognitieve technologie zullen jobs vervangen, met de grootste impact in transport, logistiek, klantendienst en consumentendiensten.”
[related_article id=”167734”] Concreet gaat het dan bijvoorbeeld over klantendienstmedewerkers, onder invloed van chatbots, of vrachtwagenchauffeurs, vanwege de opkomst van de autonome wagen. Tot nu toe zijn beide technologieën nog niet wijd ingeburgerd, maar dat zal snel veranderen, volgens Forrester. De systemen zullen een explosieve doorbraak maken in de volgende vijf jaar, waardoor de technologie massaal zal worden geadopteerd in de praktijk.
 
Aan de andere kant zal de opkomst van AI ook enkele nieuwe jobs met zich mee brengen, zoals robot-monitoring, datawetenschappers, en andere gespecialiseerde taken. De vaardigheden die daarmee gepaard gaan zijn echter radicaal anders dan deze van de jobs die redundant worden.
[related_article id=”167239″] Desalniettemin nuanceert Forrester de uitkomst van het onderzoek: “Geloof niet in de hype – Google AlphaGo’s succes en IBM Watson zullen ons niet leiden naar een dystopische overwinning van de machine op de mens.” Het is veel waarschijnlijker dat de arbeidsmarkt zich zal aanpassen aan de komst van kunstmatige intelligente, en dat menselijke werknemers zullen samenwerken met hun robotische tegenhangers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business