Nieuws

Amazon keert zich tegen FedEx en UPS met eigen levering

Amazon test een eigen bezorgdienst die rivaliseert met die van de logistieke giganten waarmee Amazon al jaren lang samenwerkt: FedEx en UPS.

Amerikaanse e-commercegigant Amazon is bezig met het testen van een eigen bezorgdienst in de VS, rapporteert Bloomberg. Het project wordt Seller Flex genoemd, en zou pakjes nog sneller tot bij de klant kunnen krijgen. De dienst maakte twee jaar geleden al zijn debuut in India, maar wordt nu ook uitgetest aan de Amerikaanse westkust. Een bredere uitrol zou volgen in 2018, volgens enkele anonieme bronnen.

Last mile

In de eigen bezorgdienst zou Amazon zelf verantwoordelijk zijn voor het oppikken van pakjes in warenhuizen van derde partijen, en de levering aan huis. Zo krijgt de retailreus meer controle over de last mile: de laatste paar kilometers die het pakje aflegt voor het aankomt op de eindbestemming. Bovendien kan de eigen levering een oplossing zijn voor de overbelasting van de eigen warenhuizen, een probleem waar Amazon al langer mee kampt. Door de pakjes rechtstreeks op te pikken in externe warenhuizen, wordt er ruimte gespaard in de eigen magazijnen.

FedEx en UPS

Amazon komt zo echter ook in het vaarwater van Amerikaanse bezorgdiensten FedEx en UPS. Beiden zijn al jaren lang verantwoordelijk voor de levering van Amazon-pakjes, maar met het laatste proefproject lijkt het alsof Amazon steeds meer op eigen benen probeert te staan. Een UPS-woordvoerder liet aan Bloomberg weten dat Amazon een ‘waardevolle klant’ is en voegde eraan toe: ‘We steunen al onze klanten met industrie-leidende e-commerce-oplossingen en verwachten deze relaties in de toekomst verder uit te bouwen.’ Van FedEx kon Bloomberg geen reactie losweken over Amazons plannen.

Dichter bij huis zien we een gelijkaardige trend bij grote retailers. Ook Coolblue wil de eigen bezorgdienst versterken en werft daarvoor duizend nieuwe bezorgers aan.

amazonbezorgdienstbusinessFedExLogistiek en e-commerceups

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals