Britse waakhond zet Amazons plannen met Deliveroo on hold

Deliveroo mag wel operationeel blijven in het Verenigd Koninkrijk, maar moet een afzonderlijk bedrijf blijven.

Amazon moet een halt toeroepen aan zijn plannen met Deliveroo. Dat besliste de Britse Competition en Markets Authority (CMA).

De Britse waakhond uitte deze week nog zijn bezwaren dat Amazon en Deliveroo te zeer aan het samenvloeien zijn. Het CMA is bezorgd dat Amazon het kleinere Deliveroo in de toekomst zou opslokken, wat het consumentenaanbod sterk verlaagd.

Op grond daarvan komt de Britse waakhond nu tussenbeide in het zakelijk verbond tussen de twee internetbedrijven. Het CMA vaardigde daarom recent een decreet uit dat bepaalt welke veranderingen kunnen doorgevoerd worden aan de relaties met Amazon.

Amazon zag zichzelf vorig jaar genoodzaakt om zijn eigen delivery stop te zetten in het Verenigd Koninkrijk, nadat pijnlij duidelijk was geworden dat de e-commercegigant op het gebied van delivery niet was opgewassen tegen Deliveroo. Amazon liet zich echter niet kisten en besliste dit jaar om 575 miljoen pond te investeren in Deliveroo, en werd daarmee de grootste investeerder van het bedrijf.

Deliveroo mag echter nog steeds leveringen uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk, maar moet duidelijk onderscheidbaar blijven als apart bedrijf, met een eigen sales en branding, en mag dus niet opgenomen worden onder de Amazon-parasol. Tot slot bepaalde het CMA ook dat er geen “verregaande veranderingen” mogen worden doorgevoerd aan de hiërarchie van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business