De uitbraak van het coronavirus heeft dan toch ook zijn voordelen: Google en Microsoft stellen tijdelijk betaalde functies van hun chatapplicaties Hangouts en Teams gratis beschikbaar.


De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd een impact op bedrijven en scholen. Het zorgt er ondermeer voor dat werknemers of scholieren sneller gedwongen worden om voor langere tijd thuis of in een afgesloten ruimte te blijven. En dat kan wegen op de dagelijkse werking van de organisatie.

Google en Microsoft hebben besloten om bedrijven die getroffen zijn door de ziekte een handje toe te steken. Beide bedrijven zullen daarom, zij het tijdelijk, enkele betaalde functies van hun professionele chatapplicaties Google Hangouts Meet en Microsoft Teams gratis aan hun klanten beschikbaar stellen.

Hangouts

Voor Google werd het nieuws door niemand minder dan Google en Alphabet CEO Sundar Pichai. Voor alle bedrijven die in het G Suite ecosysteem (en voor scholen G Suite Education) zitten, rolt Google tot 1 juli ‘geavanceerde’ functies uit. Daardoor kunnen zij online meetings houden met tot 250 personen, livestreams uitzenden voor een publiek tot 100.000 kijkers, en meetings opnemen en deze opslaan en delen via Google Drive.


Normaal gezien vraagt Google ongeveer €11,64 per maand voor deze functionaliteiten. De kosten voor het lidmaatschap van G Suite, die ongeveer €22 per maand bedragen, blijven uiteraard wel behouden. Het moet wel opgemerkt worden dat Google Hangouts op vlak van marktaandeel niet echt in de buurt komt van andere professionele chatapplicaties zoals Slack en Microsoft Teams.

Teams

Ook die laatste gaat een toegifte doen aan zijn klanten in deze barre tijden. BusinessInsider meldt dat Microsoft een gratis proefperiode van 6 maanden uitrolt voor een premiumformule van Microsoft Teams. Microsoft stelde deze proefperiode aanvankelijk enkel beschikbaar voor scholen, ziekenhuizen en bedrijven en China wiens dagelijkse werking ernstig verstoord was, maar stelt deze nu globaal beschikbaar. Echter ben je wel afhankelijk van een partner van Microsoft of een medewerker van Microsoft salesteam om de proefperiode te activeren.

Daarnaast zal Microsoft op 10 maart ook de gratis versie van Teams een update geven zodat deze wordt uitgebreid. Die zal onder andere de beperking wegnemen op het aantal leden dat aan een team kan worden toegevoegd, en gebruikers de mogelijkheid geven een videoconferentie of -meeting in te plannen.

Of de grote rivaal van Microsoft Teams Slack ook betaalde functies beschikbaar zal stellen, dat is voorlopig nog geen nieuws over geweten.