Nieuws

Fluvius wil met Telenet bouwen aan ‘netwerk van de toekomst’

Fluvius is in enkele gemeenten aan het experimenteren met een supersnel vast netwerk. Telenet moet het project mee verder uitbouwen.

Fluvius en Telenet zijn onderhandelingen gestart over het ‘datanetwerk van de toekomst’. De elektriciteit- en energieleverancier is al enkele maanden bezig met de eerste tests van dit supersnel glasvezelnetwerk in een handvol Vlaamse steden en gemeenten. Het uiteindelijke doel van Fluvius is om alle gezinnen in Vlaanderen toegang te verlenen tot dit snelle netwerk, zowel in stedelijke als in landelijke gebieden.

Fluvius is voor dat gedeelte nog op zoek naar een betrouwbare partner in de telecomsector. Het bedrijf organiseerde daarvoor een marktbevraging, waarna de keuze uiteindelijk viel op Telenet. Afgelopen vrijdag gaf de raad van bestuur van Fluvius groen licht om onderhandelingen op te starten met Telenet. Beide bedrijven zullen tijdens de gesprekken het eens worden over de aanleg van het netwerk, en hoe dat er uiteindelijk uit zal moeten zien. Als beide bedrijven tot een akkoord komen, dan zal Telenet in de toekomst het datanetwerk van Fluvius aan zijn eigen klanten kunnen aanbieden.

Glasvezel

Glasvezel of fiber wordt al langer beschouwd als de toekomstige norm voor internetverbindingen binnen de telecomsector. Een glasvezelkabel verstuurt data aan lichtsnelheid en kan dit over grote afstanden doen. Dat resulteert in internet dat veel sneller en stabieler is dan traditionele internetkabels. Proximus was de eerste op de Belgische telecommarkt die het aandurfde om in te zetten op glasvezelkabels. Het was ook één van de eerste bedrijven die het snellere internet naar de consument begon te brengen. Het bedrijf heeft al een netwerk in 13 steden. Fiber-packs zijn (logischerwijs) wel een stuk duurder dan de standaardpakketten voor vast internet.

Telenet was tot op heden een stuk voorzichtiger met de overschakeling van glasvezel. Voorlopig is fiber-internet enkel nog maar te vinden binnen het B2B-aanbod. De onderhandelingen met Fluvius tonen dat Telenet wel de omschakeling aan het maken is. Meeliften op de infrastructuur die het energiebedrijf aan het bouwen is, zal Telenet de mogelijkheid bieden om zijn consumentenaanbod uit te breiden met glasvezel. Wanneer Fluvius zijn netwerk voor het grote publiek zou kunnen uitrollen en of het bedrijf ook andere telecomspelers in gedachte heeft, dat is voorlopig nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business