Nieuws

HMD Global haalt 230 miljoen dollar op bij partners

De kapitaalsinjectie zal HMD Global helpen om de aanval van Nokia-smartphones op de smartphonemarkt verder te zetten.

HMD Global maakte via een persmededeling bekend dat het bedrijf bij het afsluiten van een nieuwe kapitaalronde maar liefst 230 miljoen dollar vers kapitaal wist op te halen bij haar belangrijkste strategische partners en investeerders. Enkele bekende namen van investeerders zijn Qualcomm en Google. Die namen noemt het bedrijf zelf niet in haar persbericht, maar VentureBeat wist deze informatie bij goedgeplaatste bronnen los te weken. Het was de eerste keer sinds 2018 dat HMD Global nog eens aanklopte voor een financiële boost; twee jaar geleden werd 100 miljoen dollar opgehaald.

Het ambitieuze Finse bedrijf werd in 2016 opgericht en bekwam de licenties van het smartphonemerk Nokia, dat zo opnieuw terugkeerde naar haar bakermat Finland. HMD Global is de meest invloedrijke smartphonefabrikant in een markt die gedomineerd wordt door Aziatische en Amerikaanse spelers. Typerend voor de smartphones is vooral de sterke symbiose met Android. Nokia kiest resoluut voor Android One, wat het voordeel biedt een snel en betrouwbaar updatebeleid te hanteren.

Inmiddels is het alweer het derde jaar dat HMD Global Nokia-smartphones en mobiele telefoons op de markt brengt. De belangrijkste release voor dit jaar is de 5G-vlaggenschipsmartphone Nokia 8.3, die vanaf september voor een adviesprijs van 599 euro verkrijgbaar zal zijn. De Nokia 1.3 en 5.3 verschenen eerder dit jaar, en werden door onze redactie al aan een uitgebreide test onderworpen.

Met Nokia 8.3 maakt ook HMD Global de sprong naar 5G. Afbeelding: HMD Global

Verdere uitbouw van 5G en digitale diensten

HMD Global kan de extra financiële middelen zeker en vast goed gebruiken. Het bedrijf is door de coronacrisis ook sterk beginnen inzetten op digitale diensten. Een goed voorbeeld daarvan is HMD Connect, een internationale roamingdienst die voor snellere en stabielere mobiele data moet zorgen. Verder kochten ze het mobiele cybersecuritybedrijf Valona Labs en zette het een gloednieuw R&D-centrum in Finland, vlakbij het hoofdkwartier.

Met het verse kapitaal wil HMD Global volgens VentureBeat voornamelijk het 5G-netwerk verder uitbouwen, nu het bedrijf ook 5G-smartphones gaat ontwikkelen. De extra middelen versterken de onderhandelingspositie van het bedrijf om deals op te zetten met de belangrijkste Amerikaanse telecomspelers zoals AT&T, Verizon en Cricket Wireless. Het bedrijf wil zich ook gaan manifesteren in opkomende groeimarkten zoals Brazilië, India en Afrika.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business