Tweede rechter verklaart verbod op TikTok nietig

Een tweede rechter heeft zich uitgesproken over het verbod van de Amerikaanse overheid op de sociale media-app TikTok van het Chinese bedrijf ByteDance. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, had voor het verbod een rechtszaak aangespannen tegen de verordeningen van Trump en het Amerikaanse Departement van Handel.
De administratie van Trump tekende in augustus een uitvoerend bevel waarmee ze een verbod legden op de apps TikTok en WeChat. Deze Chinese applicaties zouden volgens Trump zware inbreuken plegen op de privacy van Amerikaanse burgers. Om dat te verhinderen, deed hij beroep op de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), een wet waarmee hij de apps en hun transacties aan banden kon leggen.
Wet is wet
Amerikaans rechter Carl Nichols stelde in zijn besluit dat “de overheid naar alle waarschijnlijkheid de beperkingen van IEEPA oversteeg.” Daarmee verklaarde hij de beperkingen die het Departement van Handel oplegde ongeldig. Nichols besloot op 27 september al dat het verbod op de aanwezigheid van de app in de Amerikaans app-winkels niet geldig was. Op het downloaden na gaf hij toen verder geen uitspraken rond de rest van de beperkingen die het Departement van Handel vroeg.
Het is daarmee niet de eerste keer dat een rechter daarmee het verbod van de administratie van Trump aan banden legt. In oktober sprak de Amerikaanse rechter Wendy Beetlestone zich reeds uit in een rechtszaak tussen drie ontwikkelaars van TikTok en het Amerikaanse Departement van Handel, waarbij ze de restricties nietig verklaarde.
We zijn er nog niet
Eerder had de administratie van Trump reeds geëist dat ByteDance TikTok verkocht aan een Amerikaans bedrijf, waarmee hij de veiligheid van de data beter kon garanderen. De deadline die hij hiervoor had gelegd, was 4 december, die inmiddels is verstreken zonder verlenging. Er werd een voorstel opgeworpen waarbij Walmart en Oracle de applicatie zouden overkopen, maar dat is nog niet verder afgewerkt.