Clubhouse-alternatief Spotify Live wordt opgedoekt

Spotify Greenroom
Spotify Live moest wezenlijke concurrentie bieden aan livestreamingdienst Clubhouse. Nu de hype rondom zulke communitygesprekken is afgekoeld, wordt Live opgedoekt.

Clubhouse was misschien wel één van de grootste sociale media-flops in onze geschiedenis. Op één jaar tijd steeg de waarde van het bedrijf van 100 miljoen naar 4 miljard dollar. Inmiddels is er vrijwel niets meer over van de originele hype achter het livestreaming-concept. Ook Spotify lijkt zich dat te beseffen en kondigt aan te stoppen met zijn livestreamingsdienst Spotify Live.

Spotify Live wordt opgedoekt

Verleden jaar deden al geruchten de ronde dat Spotify de Live-functionaliteiten wilde integreren in de reguliere Spotify-app. Nu kondigt het bedrijf exact die stappen aan, schrijft Music Ally. Het bedrijf zegt ‘veel geleerd te hebben’ van het aanbieden van een live-audio-dienst, maar dat er geen nood is aan het bestaan van een losstaande app voor die mogelijkheid.

Wel wil de streamingsdienst bepaalde functies van Live in de reguliere Spotify-app integreren. Welke functies worden verhuisd, laat het bedrijf nog in het midden. Het bedrijf noemt de ‘luisterfeestjes’ in Spotify Live wel een ‘veelbelovende functie’. Spotify zegt daarbij “te willen blijven onderzoeken hoe we interacties tussen fans en artiesten kunnen verzorgen.”

Investering gaat ‘verloren’

Spotify Live werd overigens niet vanaf de grond af aan door Spotify gebouwd. Spotify kocht de app, toentertijd nog bekend als Locker Room, in 2021 voor 57 miljoen dollar. Met de dienst wilde Spotify tegenwicht bieden aan de opkomst van livestreamingsdienst Clubhouse. Ook wilde het advertentie-inkomsten van radiozenders wegschrapen door live-content aan te bieden.

Hoewel Live uniek was in zijn soort, door fans met artiesten in contact te brengen, bleek het geen groot succes. Na de overname in 2021 klapte al snel de Clubhouse-bubbel en verdween daarmee ook vrij snel interesse in de livestreamingsdienst. Twitter is voorlopig daarmee nog de enige grote naam met een eigen Clubhouse-concurrent. Ook daarvan lijkt steeds minder terecht te komen: de Spaces-banner bovenaan het startscherm verdween eerder al uit de app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business