Nieuws

Amazon Prime Video introduceert dialoogversterker

prime video
Voor wie dikwijls moeite heeft om gesprekken op televisie te verstaan heeft Amazon Prime Video nu een oplossing.

Televisies worden alsmaar platter en platter. Daardoor is er niet voldoende ruimte meer voor speakers en zijn soundbars de laatste jaren zo populair. Zonder externe speakers laat het dynamische bereik van je televisie vaak te wensen over: ontploffingen en actiescènes zijn vaak te luid, terwijl dialogen dan weer te stil zijn.

‘Dialogue Boost’

Amazon Prime Video rolt nu een nieuwe toeganklijkheidsfunctie uit die dat probleem uit de wereld kan helpen. De functie heet ‘Dialogue boost’ of ‘dialoogversterker’ en zorgt ervoor dat tv-personages duidelijker hoorbaar zijn. De functie maakt alle spraak luider, terwijl achtergrondmuziek en -effecten het zelfde volume blijven behouden. Dat is mogelijk dankzij een AI-toepassing die herkent wanneer spraak moeilijk te horen is en deze dan weet te versterken.

Momenteel biedt Amazon via Prime Video al heel wat films en series met ‘closed captioning’ of ondertitels voor slechthorenden. Ook audiodescriptie is aan een flinke opmars bezig op het streamingplatform. De dialoogversterker is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van toegankelijkheidstools.

Beschikbaarheid dialoogversterker

Aanvankelijk zal de functie te gebruiken zijn in een aantal shows van Amazon zelf, zoals Tom Clancy’s Jack Ryan – een serie met toch een flink aantal ontploffingen en luide actiescènes. Via welk apparaat je kijkt maakt niet uit. De dialoogversterker is beschikbaar in de browser, mobiele app en televisie-apps van Prime Video. Na verloop van tijd wordt de functie ook beschikbaar gesteld voor andere titels uit de Prime-catalogus.

Uitgelicht artikel Amazon Prime Video op Apple TV Netflix is niet langer de grootste streamingsdienst

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe functie moet je het talen-menu voor audio en ondertitels openen. Tussen de audio-sporen zal een ‘taal’ beschikbaar zijn, zoals ‘English Dialogue Boost: High’. Op die manier kan je films of series blijven volgen zonder de ondertitels aan te moeten zetten of continu het volume aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business