Nieuws

Netflix is niet langer de grootste streamingsdienst

Amazon Prime Video op Apple TV
© iStock - marcoventuriniautieri
Netflix was de eerste echte videostreamingsdienst. Het bedrijf groeide dan ook snel uit tot de allergrootste streamer en tot een voorbeeld voor navolgers.

Het lijkt er echter op dat Netflix inmiddels werd ingehaald door die navolgers. De afgelopen jaren worden we geconfronteerd aan een stormvloed aan streamingsdiensten: Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+ en Streamz. Om dan nog maar te zwijgen van bijvoorbeeld Hulu en Paramount+, die net als bijvoorbeeld ViaPlay niet te zien zijn in België.

Minder kijkers dan voorheen

In de sector wordt wel vaker met verliezen gejongleerd. Als een Netflix of een Disney+ kosten maakt en die niet meteen terugverdient, past dat perfect in het businessmodel. Het idee is om eerst veel kosten en investering te maken, om die daarna terug te verdienen aan een groot kijkersaantal. Hoe langer hoe meer het er echter op lijkt dat er in dat model niet alleen winnaars, maar ook verliezers zijn. Cijfers van JustWatch, een bedrijf dat het marktaandeel van streamingsdiensten in de gaten houdt, tonen aan dat Netflix de laatste tijd gebruikers verliest.

Het onderzoek van JustWatch spitst zich voornamelijk toe op de Amerikaanse markt. Cijfers zijn daarom niet rechtstreeks over te nemen, maar wel indicatief voor hoe het streaminglandschap eruit ziet. De dalende kijkcijfers zullen overigens ook hier een impact hebben.

Concurrentie alom

Met de komst van Disney+ en Amazon Prime Video werd het al warm onder de voeten van Netflix, dat probeerde te innoveren met een hele resem aan Orginal-shows. Het lijkt de streamingsdienst niet gelukt te zijn om daarmee een groot aantal kijkers aan zich te binden. Amazon Prime Video neemt namelijk met een marktaandeel van 21% nipt de eerste plek van Netflix af. Die gevestigde waarde heeft momenteel nog een marktaandeel van 20%.

Het marktaandeel van de verschillende streaming-diensten. | Bron: JustWatch

Daarmee houdt het de tweede plek ongetwijfeld nog een hele tijd in handen. Disney+ en HBO Max (in België te bekijken via Streamz) zijn met respectievelijk 15% en 14% marktaandeel de derde en vierde grootste streamers.

Het is echter nog te vroeg om te spreken van “het begin van het einde” voor Netflix. De streamingsdienst heeft een aantal erg populaire series achter de hand, zoals Stranger Things en The Witcher. Ook Netflix-films worden goed gesmaakt – zo werd de Netflix-film “All Quiet on the Western Front” recent nog bekroond met een Oscar.

Uitgelicht artikel internetverkeer Internetverkeer in kaart gebracht: Netflix is grootverbruiker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business