Nieuws

Verkoop van smartphones aanzienlijk gedaald 

smartphones
Wereldwijd zijn er in het eerste kwartaal van 2023 minder smartphones verkocht dan een jaar eerder. Dat meldt het analysebureau Canalys.

In Q1 van 2023 lag de verkoop van smartphones 12 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2022. Het is al voor het vijfde kwartaal op rij dat de smartphonemarkt krimpt. Voornamelijk de sterk toegenomen inflatie zou de belangrijkste reden zijn waarom mensen de aankoop van een nieuwe smartphone toch nog maar even uitstellen. Opvallend: vooral in het segment van goedkopere smartphones, budgettoestellen dus, is de vraag een stuk kleiner geworden. 

Minder smartphones geproduceerd 

Fabrikanten zijn op hun beurt voorzichtiger bij de inkoop van onderdelen om die smartphones te produceren. Canalys verwacht wel dat de komende kwartalen voldoende consumenten een nieuwe smartphone zullen kopen, waardoor de vraag naar nieuwe onderdelen weer zal toenemen. 

Het marktonderzoeksbureau laat ook nog weten dat Samsung de marktleider blijft in de smartphone-industrie. 22 procent van de wereldwijd verkochte smartphones is er eentje van de Zuid-Koreanen. Apple zit hen op de hielen met een marktaandeel van 21 procent. Xiaomi en OPPO zijn elk goed voor 11 en 10 procent van de smartphoneverkoop. In de top 5 vinden we ook nog Vivo terug, dat in het eerste kwartaal van 2023 een marktaandeel had van 8 procent.

Uitgelicht artikel Google Pixel smartphone 2022 was het beste jaar ooit voor Pixel-smartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business