Nieuws

Microsoft smijt eigen pc-accessoirelijn de deur uit

Microsoft Surface accessoires
Microsoft stopt na 40 jaar met zijn eigen ‘Microsoft’-branded accessoires. Het bedrijf zegt de focus te leggen op zijn Surface-accessoirelijn.

Microsoft leverde in 1983 voor het eerst Microsoft-branded accessoires. In eerste instantie bleef het bij een muis die gebundeld werd met Word en Notepad. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot volwaardig accessoire-leverancier voor Windows-pc’s. Daar komt nu gedeeltelijk een einde aan. Het bedrijf wil zich volledig toeleggen op Surface-accessoires. Dat meldt het bedrijf donderdag tegen The Verge.

Microsoft-accessoires verdwijnen

“Voortaan focussen we ons op het Windows-pc-accessoireportfolio onder het Surface-merk”, meldt Microsoft’s senior communicatiemanager Dan Laycock. Tegelijk stopt het bedrijf de productie van de Microsoft-branded accessoires. Bestaande accessoires van het merk worden verkocht aan zo lang de voorraad strekt, aan huidige inkoopprijzen. Nadien verkoopt het enkel nog accessoires in zijn Surface-lijn.

Onderdeel van die accessoirelijn zijn docks, muizen, toetsenborden, pennen en webcams. Binnen die reeks vind je ook adaptieve accessoires als joysticks en extra knoppen om Windows toegankelijker te maken. Opvallend is wel dat de Surface-reeks vaak duurder is dan de accessoires die de softwaregigant nu in de ban doet. Of het merk van plan is om ook lager geprijsde accessoires naar de reeks te brengen, laat de woordvoerder in het midden.

Daarnaast is de webcam in de Surface-lijn, de Hub 2 Smart Camera, specifiek bedoeld voor zakelijk gebruik. Een op consumenten gerichte webcam ontbreekt vooralsnog. Of en wanneer Microsoft op de proppen komt met een nieuwe Surface-webcam is eveneens ongeweten.

Omzetdaling en ontslagen

Duidelijk is dat Microsoft de nieuwe piketpalen uitslaat voor zijn hardwaredivisie nadat het 10.000 medewerkers moest ontslaan. Die ontslagen worden gedreven door een rap dalende omzet; eerder deze week presenteerde Microsoft een daling van 30 procent (jaar-op-jaar) in de omzet van pc-accessoires en Surface-apparaten. Ook de verkoop van de HoloLens zou tegenvallen, stelde de softwaregigant.

Uitgelicht artikel Microsoft Surface Laptop SE Microsoft brengt goedkope Surface Laptop SE naar België

Vermoedelijk is het einde van de Microsoft-branded accessoires daarmee een bittere noodzaak. Of het afstoten van de lijn voldoende is, moet op de lange termijn blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business