Nieuws

ChatGPT weer welkom in Italië

ChatGPT
© OpenAI
ChatGPT is weer toegestaan in Italië. Daardoor kunnen ook Italiaanse gebruikers weer aan de slag met de chatbot van OpenAI.

Sam Altman, CEO van OpenAI, maakte dat nieuws vrijdagavond bekend via Twitter. Eerder had de Italiaanse privacywaakhond Garante bezwaren geuit over de manier waarop OpenAI gebruikersdata verwerkt. Die bezwaren vormden reden genoeg voor Garante om ChatGPT tijdelijk uit Italië te verbannen.

Om een definitief verbod te voorkomen, moest ChatGPT aan een aantal eisen voldoen. Die maakte de privacywaakhond eerder deze maand kenbaar aan OpenAI, waarna het bedrijf tot 30 april kreeg om aan het ultimatum te voldoen.

Privacymodus

Om aan een deel van de Italiaanse eisen te voldoen, voegde OpenAI een privacymodus toe aan zijn populaire chatbot. Het gaat daarbij om een instelling die het mogelijk maakt om je gespreksgeschiedenis niet op te slaan. Wie de functie inschakelt zorgt er meteen voor dat hun gegevens niet meer gebruikt kunnen worden om ChatGPT te trainen. Op die manier krijgen gebruikers meer controle over wat er met hun data gebeurt en willigt het bedrijf de wensen van de Italiaanse waakhond in.

Of ChatGPT in Italië kan blijven, dat is maar de vraag. Enkele bijkomende eisen van de Garante stellen dat er een toegangsslot voor minderjarigen op de chatbot moet zitten en dat OpenAI een informatiecampagne moet opstellen. De campagne moet gebruikers informeren over de risico’s van AI-systemen, maar moeten ook inzicht bieden in hoe gebruikersdata gebruikt kan worden om de systemen te trainen.

Uitgelicht artikel ChatGPT ChatGPT krijgt privacy-upgrade en zakelijk abonnement

OpenAI heeft tot 30 september om een toegangscontrole voor minderjarigen uit te werken. De informatiecampagne zou dan weer tegen 15 mei op poten moeten staan. Indien OpenAI niet aan deze voorwaarden voldoet, is een nieuw verbod niet ondenkbaar. Ook Franse en Duitse privacywaakhonden voeren onderzoek naar ChatGPT. Of die onderzoeken uiteindelijk gevolgen meekrijgen is nog niet zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business