FOD Financiën lekt persoonsgegevens 100.000 Belgen

FOD Financiën belastingaangifte
© iStock
Om en nabij de 100.000 Belgen ontvingen de belastingaangifte van een ander persoon, meldt de FOD Financiën. Zij kregen de verkeerde ‘Vereenvoudigde Aangifte’ toegestuurd.

Concreet gaat het om de zogenaamde Voorstel voor Vereenvoudigde Aangifte (VVA). Daarop vult de FOD Financiën bekende bedragen in; bijgevoegd zit ook meteen een voorlopige ‘eindberekening’ van de te betalen of ontvangen belastingen. In ongeveer 100.000 gevallen kwam die berekening ditmaal terecht in de verkeerde envelop, meldt de Federale Overheidsdienst tegenover VRT.

Gelekte persoonsgegevens

Sommige burgers ontvingen daardoor de verkeerde bijlage bij hun VVA. Een kwalijke zaak gezien die bijlage de naam, het inkomen en rijksregisternummer van de originele ontvanger vermeldt. Andere gegevens lekten niet uit via de bijlage, stelt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën.

Adyns meldt verder dat het datalek inmiddels is gemeld bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. De getroffen burgers krijgen een verontschuldiging in de bus, met daarbij de juiste VVA. Burgers die een foutieve voorberekening op hun deurmat kregen, hoeven zich overigens geen zorgen te maken over late betalingen. Het Voorstel voor Vereenvoudigde Aangifte is exact dat: een voorstel. Pas zodra het voorstel wordt goedgekeurd, komt de overheidsdienst met het definitieve aanslagbiljet.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Proximus verhoogt alweer prijzen van zijn abonnementen

Zulke definitieve aanslagen verwacht de FOD Financiën vanaf augustus uit te sturen. “Na ontvangst van het aanslagbiljet heb je nog twee maanden de tijd om bij te betalen of terug te krijgen”, licht de woordvoerder toe.

Verwisseld bij de drukker

Hoe het tot verwisselde aangifteformulieren kon komen, is niet exact geweten. De overheidsdienst geeft enkel vrij dat de bijlagen bij de drukker verwisseld zijn.

Dat dit probleem juist Belgen treft met makkelijke aangiften, zit de FOD Financiën behoorlijk dwars. “De VVA is interessant voor belastingplichtigen met gewone, normale aangiftes. Mensen die dus niet bezig zijn met moeilijke aangiftes. En net zij krijgen dan fouten in de bus.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business