Het Nuraphone-tijdperk is voorbij

Nura NuraTrue Pro
© Nura
Australische hoofdtelefoonfabrikant Nura is overgenomen door Denon. Daarmee komt een einde aan de rit van de innovatieve audiofabrikant die ‘personalisatie’ vooropstelde.

Nura werd in 2015 opgericht met als missie om audioproducten persoonlijker te maken. Deel van de missie was het mogelijk maken van verregaande, unieke personalisatie van het audioprofiel. In 2017 volgde daarop het eerste product van de Australische fabrikant: de Nuraphone. Met een Kickstarter-campagne werd in 2017 1,8 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald – daarmee behaalde het merk zelfs de titel van meest succesvolle Kickstarter in Australië ooit.

In de jaren die volgden bracht de fabrikant de personalisatie-techniek naar in-ear hoofdtelefoons als de NuraLoop, NuraBuds en NuraTrue (Pro). Aan die productlanceringen komt nu echter een eind: de fabrikant is overgenomen door Masimo, het moederbedrijf van Denon. In een persbericht schrijft de fabrikant dat Nura’s technologie een “perfecte aanvulling is op Denons missie om menselijke ervaringen uit te breiden via akoestische innovatie”.

Het lijkt er dan ook niet op dat Nura als merk blijft voortbestaan. Bevestiging daarvoor vinden we in aanbiedingen die Nura momenteel voert op zijn webshop. Meerdere producten zijn intussen zelfs al uit voorraad. Ook lokale retailers, zoals het in Nederland gevestigde HiFi Klubben, hebben geen producten van Nura meer op voorraad.

Integratie in Masimo AAT

De technologie van Nura krijgt dus wel een nieuw plekje. Denon meldt midden 2023 te komen met de eerste producten gebaseerd op zijn techniek genaamd Masimo AAT (Adaptive Acoustic Technology). Net als Nura’s technologie is het AAT-protocol gericht op het creëren van gepersonaliseerde audioprofielen.

Wat de gevolgen zijn van de overname van Nura door Denon voor huidige gebruikers, is niet bekend. TechPulse heeft navraag gedaan bij een contact van Masimo over de toekomst van Nura-producten.

audiobusinessdenonmasimoNura

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen