Nieuws

TikTok vecht verbod in Amerikaanse staat Montana aan

Facebook TikTok logo
© iStock / 5.15 West
De Amerikaanse staat Montana stemde eerder voor een verbod op TikTok vanaf 2024. Nu vecht TikTok dat verbod aan.

Een maand geleden geraakte bekend dat de Amerikaanse staat Montana de app TikTok wilde verbieden. Inmiddels is er een wet gestemd die het gebruik van de app vanaf 2024 verbiedt. Het verbod geldt voor het hele grondgebied en is van toepassing op appwinkels: zij mogen de app niet meer aanbieden aan personen die zich in de staat bevinden. Gebruikers die de app al op hun telefoon hebben staan kunnen hem blijven gebruiken, zo lang die geïnstalleerd blijft.

Tegenkanting

De wet kon meteen op heel wat tegenkanting rekenen. Vrijwel onmiddellijk na de besluitneming stapten enkele burgers naar de rechter om het verbod te laten terugdraaien. De achterliggende gedachte is dat het verbod een inperking van de vrijemeningsuiting inhoudt én is het verbod op zich ongrondwettelijk. De groep TikTok-gebruikers uit Montana wil dan ook dat het verbod teruggedraaid wordt.

Uitgelicht artikel TikTok TikTok-gebruikers slepen Montana voor de rechter na ban

Na de groep gebruikers trekt ook TikTok zelf naar de rechtbank om het verbod aan te vechten. Op Twitter deelt het communicatieteam van de kortefilmpjesapp een kort bericht:  “we vechten Montana’s ongrondwettelijke TikTok-ban aan om ons bedrijf en de honderdduizenden TikTok-gebruikers in Montana te beschermen”. In de aanklacht klinkt het onder meer dat het verbod een inbreuk is op het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet. TikTok is overigens niet de eerste die die kritiek uit: talrijke mensenrechtenactivisten haalden reeds dezelfde kritiek aan.

Niet het enige verbod

Op die manier komt het TikTok-verbod in Montana steeds meer onder druk te staan. Indien de wet wordt teruggedraaid, wil dat niet zeggen dat iedereen weer zomaar TikTok mag installeren en gebruiken. Montana heeft, net als vele andere overheden, de app verboden voor overheidsmedewerkers. Die mogen de app niet meer op hun werktelefoon installeren of op een ander apparaat dat verbinding maakt met het overheidsnetwerk. Het verbod voor overheidsmedewerkers staat niet onder druk.

Bovendien wordt in de Verenigde Staten nog steeds nagedacht over hoe TikTok voor het hele land verboden kan worden. Of zo’n landelijk verbod er uiteindelijk komt, zal nog moeten blijken. Het is echter waarschijnlijk dat zo’n nationaal verbod iets langer op zich laat wachten als de beslissing uit Montana wordt teruggedraaid, of dat het er zelfs helemaal niet komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business