Nieuws

Twitter introduceert API-toegang voor start-ups

Twitter
© iStock / Sundry Photography
Twitter biedt een nieuwe abonnementsformule aan voor API-toegang, speciaal gericht op start-ups.

Een tijd geleden merkten heel wat Twitteraars op dat ze hun favoriete app niet meer konden gebruiken om toegang te krijgen tot de microbloggingdienst. Het sociale medium dichtte, onder leiding van Elon Musk, de toegangswegen voor alternatieve Twitter-apps door de API af te sluiten. Enkele weken later maakte Twitter bekend dat het de API weer beschikbaar zou stellen, maar dat er dan wel een prijskaartje aan vast zou hangen.

Aanvankelijk konden ontwikkelaars, onderzoekers en bedrijven met drie verschillende abonnementsformules die API-toegang afkopen. Een gratis plan stelt gebruikers in staat om de Twitter-API uit te testen en tot 1.500 tweets per maand de wereld in te sturen. Een basisabonnement van $100 (€93,5) per maand verhoogt die limieten aanzienlijk. Voor grote bedrijven is er dan weer een ‘enterpriseplan’ waarvan de prijs niet vastligt, maar afhangt van de benodigde diensten.

Pro-abonnement

Nu voegt Twitter een vierde optie toe: het Pro-abonnement. Gebruikers hebben via dat abonnement extensieve toegang tot de Twitter-API. Daarmee kunnen een miljoen tweets per maand binnengehaald worden om te analyseren en kunnen maar liefst 300.000 tweets per maand worden uitgestuurd. Aan die nieuwe formule hangt wel een flink prijskaartje vast van $5000 (€4652) per maand.

Daarmee ligt de nieuwe formule qua prijs ver van het basisplan verwijderd. Hoe sterk de prijsstelling verschilt met die van het Enterprise-abonnement is moeilijk te bepalen, aangezien de prijs van dat plan kan fluctueren.

Screenshot van de verschillende formules, afkomstig van de website van Twitter. Screenshot door Arthur De Graef.

Opvallend is wel dat Twitter het nieuwe plan vooral op start-ups lijkt te richten. Voor hen kan het Pro-plan aantrekkelijk zijn: het basisplan is namelijk zodanig beperkt dat er voor veel start-ups weinig met de data gedaan kan worden. Het nieuwe Pro-plan breidt de mogelijkheden fors uit. De vraag is alleen of die uitbreiding meer dan €4500 in de maand waard is en of het prijzige plan überhaupt in de budgetten van start-ups past.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business