Samsung verliest OLED-polepositie voor iPhone 15-serie

Apple iPhone 15
© Unsplash/Thai Nguyen
LG heeft zijn OLED-productie volgens The Elec op peil gekregen voor de lancering van de iPhone 15-serie. Hierdoor zou Samsung grotendeels uit zicht verdwijnen.

Apple moest verleden jaar halsoverkop de hulp van Samsung inroepen voor de productie van OLED-schermen voor de iPhone 14 Pro Max. Waar LG eerder had toegezegd de volledige productie op zich te kunnen nemen, kon het uiteindelijk slechts 10 miljoen van zulke schermen leveren – onvoldoende om in de vraag naar het toestel te voldoen. Dat Samsung uiteindelijk OLED-schermen mocht leveren was dus eerder noodzakelijk dan wenselijk. Vanaf de iPhone 15-serie wordt Samsung dan ook weer buitenspel gezet, meldt The Elec.

Verwacht wordt dat LG in elk geval de schermen voor Apple’s iPhone 15 Pro en Pro Max levert. Het gaat specifiek om LTPO OLED-schermen. The Elec stelt dat LG de productiecapaciteit voldoende de hoogte in heeft gebracht om Samsung voorbij te razen. Mocht dit kloppen, dan maakt Apple korte metten met Samsung Display’s iPhone-monopoly. Op de iPhone 14-serie is die monopoly goed voor 60 procent van de geleverde schermen: het aandeel van verkochte Pro-modellen in de serie.

Uitgelicht artikel Samsung gebouw LG levert straks OLED-panelen aan Samsung?

Dit betekent niet dat Apple Samsung volledig de rug toekeert. Het bedrijf zal in elk geval nog LTPS-OLED-schermen leveren voor de reguliere iPhone 15 en 15 Plus-modellen. Verwacht wordt dat de schermleverancier ook een kleine bijdrage zal leveren aan de schermleveranties van de iPhone 15 Pro en Pro Max.

Spreiding afhankelijkheid

Binnen Apple is spreiding (van afhankelijkheid) al jarenlang het toverwoord. Het bedrijf probeert steeds dezelfde componenten bij meerdere leveranciers te vergaren om tegenvallers tijdens de productie op te vangen. Ook laat het leveranciers tegen elkaar opbieden om kosten te drukken. Beide facetten van die strategie zien we nu uitspelen met LG en Samsung.

Dat speelt overigens niet alleen op displayvlak. Apple wil ook zijn afhankelijkheid van 5G-modems verder verlagen, en ging daarvoor recent een samenwerking aan met Broadcom. Momenteel haalt de fabrikant zijn modems nog exclusief uit de etalage van Qualcomm, maar dat staat op termijn dus te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business