WhatsApp krijgt Material You UI-verfje

WhatsApp
© Unsplash
Meta is gestart met het testen van Material You-designelementen voor WhatsApp. Voorlopig zijn de nieuwe uiterlijke kenmerken enkel in de bètaversie beschikbaar.

Het ontwerp van WhatsApp op Android is al jaren onveranderd. Zo nu en dan komt de chatdienst met een nieuw tabblad of wijzigt het de navigatiestructuur, maar een geheel nieuw likje verf is de app al jaren niet bekomen. WaBetaInfo heeft aanwijzingen dat een bredere refresh op komst is – daarmee sluit Meta zich aan op Google’s Material You-designtaal, ofwel Material Design 3.

Material You knoppen WhatsApp
© WaBetaInfo

In eerste instantie wijzigt WhatsApp enkel de knoppen in de instellingen. Die zien er na de update net zo uit als de switches in Android’s eigen instellingen-menu. Specifiek verschenen de knoppen in versie 2.23.10.6 van WhatsApp Bèta voor Android. Wel zijn ze niet meteen voor eenieder zichtbaar, daarvoor moest WaBetaInfo de code van de app handmatig aanpassen.

Uitgelicht artikel Google Translate op iOS Google Translate op iOS krijgt Material You-sausje

Het is goed mogelijk dat het nieuwe design op korte termijn wel breder wordt uitgerold. Niettemin omdat het een relatief kleine wijziging betreft. Mogelijk betekent de komst van de nieuwe knoppen ook dat WhatsApp binnenkort een grotere designrevisie tegemoet ziet komen.

Meer nieuwe functies

Dat zal zo’n vaart echter niet lopen. WhatsApp lijkt meer gefocust op het uitbrengen van nieuwe functies. Recent werd bijvoorbeeld nog bekend dat je binnenkort een unieke gebruikersnaam kan instellen op de chatdienst. Ook komt Meta met de optie om je scherm te delen, kun je inmiddels je verstuurde berichten (voor 15 minuten lang) bewerken én kan je gesprekken vergrendelen.

Zoals eerder vermeld, is er daarnaast een nieuwe menubalk onderweg. Die ligt meer in lijn met de UI van iOS. Voor de meeste genoemde functies geldt dat ze nog niet (breed) beschikbaar zijn. Ook kun je ze vaak enkel gebruiken op WhatsApp. Na enkele weken of maanden moeten ze voor iedereen beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business