Orange stopt in januari 2024 met zijn 3G-netwerk

Orange Belgium
© iStock
Verleden jaar raakte al bekend dat Orange een streep wil trekken door zijn 2G- en 3G-netwerken. Nu blijkt dat 3G al in 2024 de deur uit vliegt.

Orange start in januari 2024 met het uitschakelen van de eerste 3G-netwerken. Pas in ‘de loop van 2025’ moet Orange’s 3G-netwerk in heel België uit de lucht zijn, schrijft de provider. Regio Wetteren, in Oost-Vlaanderen, is als eerste aan de beurt in januari 2024. Stad Antwerpen is in mei aan de beurt, terwijl het Waalse Bergen in juni hekkensluiter is van het huidige programma.

Exacte data voor andere regio’s worden later bekendgemaakt. Orange laat zijn 3G-netwerk in die regio’s dus ook gewoon actief. Voor klanten die het 3G-netwerk in hun regio wel afgeschakeld zien worden moet de impact volgens Orange beperkt zijn. “Het overgrote deel van de Orange-klanten communiceert via 4G, zowel voor spraakoproepen (Voice over LTE, VoLTE) en sms als voor data. Het uitschakelen van 3G heeft dan ook geen invloed.”

2G ligt op het hakblok

4G blijft ook gewoon actief na het deactiveren van 3G. Toestellen zonder 4G vallen voorlopig terug op het oudere 2G-netwerk. Dit netwerk is minder geschikt voor het versturen van grote hoeveelheden data. Klanten die vooral bellen, merken vermoedelijk niet direct verschil als ze op 2G terugschakelen. De belkwaliteit van 2G is namelijk vrijwel gelijk aan dat van 3G.

Uitgelicht artikel Glasvezeluitrol Fluvius en Telenet Telenet en Fluvius krijgen groen licht voor samenwerking in NetCo

Op termijn is het wel aan te raden over te schakelen op een nieuwe smartphone met 4G of 5G. Ook 2G moet er op termijn namelijk aan geloven. Tegen 2030 verdwijnt dat netwerk uit België.

Focus op 5G-netwerken

Waarom Orange zowel 3G als 2G uitschakelt? De provider zegt daarmee ruimte terug te winnen voor zijn nieuwe 4G en 5G-netwerken. Die vlottere netwerktechnieken maken namelijk deels gebruik van dezelfde netwerkfrequenties als oudere mobiele netwerktypen.

Ook klanten van Proximus en Telenet (Base) moeten eraan geloven. Bij Base en Telenet staat de afkoppeling van 3G in september 2024 in de boeken, terwijl Proximus het netwerk eind 2024 van de radar laat verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business