Nieuws

Investeerders willen 256 miljard dollar van Musk in zaak-Dogecoin 

Dogecoin
© iStock
Elon Musk riskeert een grote rechtszaak, omdat hij met voorkennis zou hebben gehandeld en de koers van Dogecoin beïnvloedde.

Zakenmensen die naar eigen zeggen schade hebben geleden door het gedrag van Musk, willen zich verenigen in een groepsvordering en de techgoeroe voor de rechter dagen. Zij vinden dat Musk zijn invloed op Twitter, maar ook op tv (met onder meer een optreden in Saturday Night Live) misbruikt heeft om in zijn voordeel te handelen. Daardoor hebben de investeerders schade geleden, stellen ze tegenover Reuters. In totaal menen ze recht te hebben op een vergoeding van maar liefst 256 miljard dollar.

Kunstmatige koersen Dogecoin 

Ze nemen het Musk ook kwalijk dat hij het logo van Twitter een tijdje had verwisseld voor dat van Doge, de mascotte van de cryptomunt Dogecoin. Op dat moment verkocht Musk 124 miljoen dollar in die cryptomunt. De koers van Dogecoin sprong daardoor plots 30 procent hoger. In de voorbije twee jaar werd de koers van de digitale munt zelfs met 36.000 procent opgedreven, om die daarna te laten crashen. “Een opzettelijke daad van marktmanipulatie en handelen met voorkennis”, klinkt het in de aanklacht van de investeerders.

Groepsvordering leidt tot rechtszaak 

Musks vaste advocaat Alex Spiro heeft nog niet gereageerd op de zaak. Ook de advocaten van de investeerders lieten nog niet van zich horen. De zakenmensen hebben de nieuwe beschuldigingen wel toegevoegd aan het dossier dat ze al in juni van 2022 hadden opgestart. In maart van dit jaar wilde Musk de initiële aanklacht laten seponeren. Hij noemde het “een mooi staaltje fictie”.

Voor de groepsvordering mogen de aanklagers die nieuwe beschuldigingen wel officieel naar voren brengen, omdat ze niet bevooroordeeld zijn, zo oordeelde District Judge Alvin Hellerstein. De rechter in het zuidelijke district van New York ging ook in op het verzoek van de investeerders dat de nonprofit Dogecoin Foundation niet de hoedanigheid van beklaagde mag krijgen. Of Musk veroordeeld wordt en welke vergoeding hij moet uitkeren, zal nog moeten blijken.

Uitgelicht artikel Twitter Elon Musk vertrekt als Twitter-CEO, nieuwe CEO gevonden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business